Cum scăpăm de bătături şi calusuri

Cum scăpăm de bătături şi calusuri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Calusurile şi bătăturile sunt porţiuni de piele îngroşată şi moartă. Apar în zonele de derm care sunt expuse timp îndelungat la presiune şi frecare. Porţiunile astfel afectate ajung să capete o culoare gălbuie sau cenuşie şi un aspect neregulat, fiind mai puţin sensibile la atingere decât celelalte zone ale pielii. La nivelul picioarelor, atât bătăturile, cât şi calusurile sunt cauzate, de regulă, de portul unor încălţări neadecvate sau de mersul desculţ.

La medic sau acasă?

Pacienţii care suferă de pe urma bătăturilor şi calusurilor se plâng adesea de disconfort sau chiar de dureri la mers. În timp, modul de a păşi se poate deforma şi pot apărea bursite, vezicule sau ulceraţii pe piele sau chiar infecţii ale osului sau ale unei articulaţii. Tratamentul nu trebuie, deci, amânat.

Este însă contraindicat ca pacientul care suferă de diabet sau boli circulatorii să îşi taie singur ţesuturile moarte, sarcina revenindu-i medicului. Porţiunea de piele moartă poate fi, însă, înmuiată în apă călduţă. Apoi, straturile pot fi eliminate, cu ajutorul pietrei ponce. Înainte de abraziune, zona mai poate fi înmuiată şi cu acid salicilic. Farmacistul dumneavoastră vă poate recomanda, cu siguranţă şi alte produse utile în acest sens.

Chiar şi pacienţii care nu suferă de boli asociate trebuie să aibă mare grijă atunci când îndepărtează ţesuturile moarte de la nivelul tălpii sau altor zone ale piciorului. Tăieturile prea adânci pot cauza sângerări şi favorizează apariţia infecţiilor.

Dacă însă bătăturile şi calusurile sunt  cauzate de alte afecţiuni (cum ar fi monturile din pricina cărora şi porţiuni de piele pot avea de suferit) este necesar un control medical, pentru a stabili o strategie terapeutică.

Alegeţi încălţările cu grijă!

Este foarte important ca pantoful purtat de obicei să nu fie prea larg, din cauză că astfel ar permite piciorului să alunece şi să fie supus frecării la fiecare pas. De asemenea, este indicat să nu optaţi pentru încălţări cu talpa foarte subţire, din cauză că presiunea asupra pielii ar fi mult sporită.

Şi portul sandalelor sau al pantofilor fără şosetă pot duce, în timp, la apariţia unor suferinţe ale pielii expuse la frecare. Este important ca şi şosetele să fie potrivite ca mărime, pentru a nu se aglomera în pantof, creând presiune la nivelul tălpii.

Citit 6030 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.