Unitatea de Primiri Urgenţe, extinsă şi modernizată cu bani europeni

Unitatea de Primiri Urgenţe, extinsă şi modernizată cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Proiectul, evaluat la peste 6,6 milioane de lei, va fi supus votului aleşilor judeţeni în şedinţa de astăzi.

Consiliul Judeţean (CJ) vrea să extindă şi să modernizeze, cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR), Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei". Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a consilierilor judeţeni se află două proiecte de hotărâre care vizează această investiţie - primul se referă la aprobarea proiectului şi a cheltuielilor legate de proiect, iar cel de-al doilea - la aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Ce lucrări vor fi executate

Potrivit proiectului pe care CJ urmează să îl depună pentru obţinerea finanţării europene, investiţia presupune, pe lângă extinderea pe orizontală a clădirii, lucrări de creştere a eficienţei energetice la extindere (lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, lucrări de realizare a sistemului de încălzire/furnizare a apei calde de consum, lucrări de instalare a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu, lucrări de instalare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală pentru asigurarea calităţii aerului interior, dar şi lucrări de modernizare a instalaţiei de iluminat) şi nu numai.

Aparatură nouă

Proiectul prevede şi dotarea UPU cu aproximativ 100 de noi aparate medicale şi de mobilier, printre care un computer tomograf, un incubator pentru transport neonatologie, un aparat mobil de radiologie, trei electrocardiografe cu 12 canale, două ventilatoare transport pacienţi, paturi şi nu numai. Bugetul total al proiectului este de 6.614.695 de lei (inclusiv TVA), din care valoarea finanţării nerambursabile este de 6.482.401,36 lei. Contribuţia Consiliului Judeţean va fi de doar 132.293,92 de lei, ceea ce reprezintă doi la sută din valoarea eligibilă a proiectului.

"Extinderea UPU înseamnă construirea unei clădiri noi lângă actualul spaţiu, dar şi reconfigurarea circuitelor, pentru a evita aglomeraţia care apare, în prezent, din cauza suprapunerii pacienţilor care vin cu salvarea cu cei care vin din ambulatoriu. Vom avea circuite separate, ele urmând a fi stabilite de specialiştii în domeniu. Noi ne vom ocupa de ce înseamnă pregătirea şi depunerea proiectului, precum şi de partea de monitorizare a realizării construcţiei - implementarea proiectului (...) Este vorba de aparatură medicală, dar şi de mobilier medical. De exemplu, ce ştiu sigur este că UPU va fi dotat cu un computer tomograf, special pentru pacienţii care vin la Urgenţe, astfel că ei nu vor mai fi nevoiţi să meargă până la aparatul din spital pentru analize", a explicat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, în luna august, când aleşii au aprobat solicitarea de trecere a unui teren de peste 700 mp din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al judeţului Galaţi.

Citit 5829 ori Ultima modificare Luni, 25 Decembrie 2017 01:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.