* Movile multicolore de ardei iuţi * Hrean de ras sau deja pregătit, la borcan *
Avem toate şansele ca luna septembrie să nu ne lase un gust amar, ci unul iute, judecând după cantităţile impresionanate de ardei iuţi de pe tarabele cu verdeţuri din Piaţa Centrală. În funcţie de preferinţele dumneavoastră culinare şi estetice, dar şi de fineţea gustului, puteţi alege între ardeii iuţi bulgăreşti de un verde deschis care se dau la 6 lei kilogramul şi cei din aceeaşi soi, dar de un roşu aprins, mai scumpi cu doi lei. Dacă însă v-au rămas ochii tot la ardei iuţi bulgăreşti, dar v-ar plăcea unii de un verde mai sobru, trebuie să plătiţi 6 lei pe kilogram.
La câteva tarabe distanţă am găsit şi ardei iuţi ceva mai groşi şi roşii ca focul, la 10 lei. Preţul e ceva mai mare, dar e puţin probabil să puteţi consuma o cantitate mare, într-un timp scurt.
Aveţi, însă, oricând posibilitatea să luaţi acasă un kilogram de ardei iuţi scurţi, subţiri, dar înţepători nevoie mare, pentru doar 5 lei pe kilogram. În cazul în care doriţi să încurajaţi producţia agricolă locală, puteţi cumpăra ardei iuţi de Smârdan, la 5 lei sau din cei cultivaţi la Griviţa, care costă 8 lei kilogramul.
Cine nu vrea să simtă pe limbă pişcătura ardeiului iute, găseşte hrean. Un kilogram costă 7 lei şi are drept concurenţă hreanul deja ras şi preparat, la borcane de 400 de grame, care costă 5 lei sau 6 lei, în funcţie de locul din care cumpăraţi.
Evident, ardeii mai ales trebuie asortaţi la mâncăruri care să le pună în valoare gustul. Varza călită poate fi una dintre aceste bunătăţi, având în vedere că găsiţi căpăţâni de toate mărimile, la preţuri cuprinse între 1 leu şi 1,5 lei kilogramul. Avem şi cartofi la 1 leu, tocmai din Covasna. Din Harghita, nimic, deocamdată.
Cel mai bun preţ la murăturile arătoase este 1,5 lei. Găsiţi însă şi la 2 lei, la 2,5 şi chiar la 4 lei kilogramul. Gogoşarii frumoşi costă 2,5 lei, ardeii graşi pot fi găsiţi şi la 1,5 lei kilogramul, iar cei kapia la 3,5 lei.
În plus, potrivit etichetelor care anunţă preţul fructelor, avem de-a face cu struguri din soiul « muscat de Hamburg », al căror preţ mai coboară până la 2,5 lei şi « muscat de Hamburg adevărat » , care nu scade sub 3 lei kilogramul. Preţul merelor variază, în general, în intervalul 1,5 –2,5 lei, în funcţie de soi şi de calitatea fructelor expuse.
Prunele nu vor sub nici o formă să se vândă mai ieftin de 3 lei kilogramul, iar cele mai multe pere fac 4 lei pe kilogram, deşi găsiţi unele frumoase şi la 3,5 lei.