Grevă împotriva bacalaureatului?

Grevă împotriva bacalaureatului?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici liceenii de la celelalte unităţi de învăţământ nu sunt mulţumiţi de  schimbări * La două săptămâni de la începerea şcolii nu se ştie nimic clar * Textul ordonanţei este neclar şi panică în rândul elevilor *

Deşi reducerea probelor scrise la bacalaureat ar fi trebuit să fie motiv de bucurie pentru elevi, în clasele a XII-a domneşte panica şi nemulţumirea. La ora actuală ar fi trebuit să ştie exact cum vor susţine acest examen foarte important, dar nici măcar textul ordonanţei nu este în măsură să-i lămurească, ce să mai vorbim de faptul că nici acum nu s-a publicat metodologia.

Cele mai multe nemulţumiri au survenit la liceele tehnologice unde disciplinele tehnice au dispărut total din sfera bacalaureatului, deşi mai bine de jumătate dintre orele pe care le fac se axează pe acestea.

„Vrem să facem miting la Bucureşti”

La „Economic”, clasele a XII-a erau marţi în fierbere. „Vom avea zilele acestea consiliul elevilor, unde vom decide ce formă de protest este mai bine să adoptăm. Unii pledează să facem grevă, să nu intrăm la ore. Alţii susţin să facem doar miting”.

„Am  auzit că şi colegii noştri de la liceul economic din Alba Iulia au trimis un protest scris la minister. Degeaba. Nu am auzit să fi fost luaţi în seamă. Ne-am dori ceva prin care să atragem atenţia şi să fim ascultaţi şi înţeleşi. Poate ar trebui să luăm legătura cu liceele de profil din ţară şi să organizăm miting la Bucureşti la minister. Poate aşa se va lua vreo măsură”, ne spune, în numele colegilor ei, Iulia Constantin, de la clasa a XII-a B.

„Facem 15 ore pe săptămână la specialităţi”

Elevii de la „Economic” se simt nedreptăţiţi deoarece prin noul sistem de bacalaureat nu vor mai putea susţine probă la disciplinele de specialitate, ci la cele la care au numai câte o singură oră pe săptămână, sau chiar mai rău, nu le-au mai făcut din clasa a X-a.

„Nu reiese clar din ordonanţa de guvern noi în care grupă de discipline la alegere ne încadrăm la a treia probă. Cea cu chimia, fizica, biologia sau informatica aşa cum dau toate liceele tehnologice sau cea cu disciplinele socio-umane – specifice profilului uman sau vocaţional? Dacă ne încadrăm în a doua grupă, ceea ce e greu de crezut, ar mai fi ceva. Geografie sau economie mai facem şi în clasa a XII-a. Dar chimie, fizică şi biologie nu mai facem dintr-a X-a”, declară şi Alexandra Malancă, elevă premiată la olimpiada naţională de economie.

„Este nedrept să nu dăm bacalaureatul la una dintre disciplinele de specialitate, atâta timp cât pentru acestea noi avem alocate  15 ore pe săptămână, adică jumătate din total”, susţine o altă premiantă la olimpiadă, Mihaela Dinu.   

Profesorii, de partea elevilor

Cadrele didactice s-au declarat de partea elevilor şi chiar le-au dat dreptate să fie nemulţumiţi: „E normal să fie stresaţi. Au la dispoziţie doar un document neclar. Nu ştiu nici măcar la ce disciplină vor da examenul, ce să  mai vorbim de programă. La toate liceele tehnologice se fac între 9 şi 15 ore pe săptămână discipline de specialitate. Ar fi trebuit să aibă o probă din materia de la aceste obiecte”, declară directoarea-adjunctă Gabriela Chiru, profesoară la disciplinele de specialitate.

Colega ei de catedră, Camelia Tănase, crede că elevii au toate motivele să apeleze la forme de protest încât disciplinele de specialitate sunt „pâinea şi cuţitul absolvenţilor”.

Aceeaşi problemă la toate liceele tehnologice

Acelaşi lucru ni l-au spus şi elevii de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto): „Ar fi trebuit să rămână bacalaureatul ca anul trecut. Am fi dat examen la disciplinele tehnice, care ne sunt utile şi după terminarea liceului. Nu la chimie, fizică sau biologie unde avem câte o oră pe săptămână. La disciplinele de specialitate avem 10 ore”, spune Costel Ursu, de la clasa a XII-a B.

Colegii săi au mai adăugat că bacalaureatul după vechea metodologie le permitea obţinerea unor medii mai mari, chiar dacă erau mai multe probe: „Aveam note şi la examenele orale, unde de obicei se pun note mai bune şi puteam să mai dăm şi probă la educaţia fizică”.

Nemulţumiri şi la liceele teoretice

Nici elevii de la Colegiul Naţional „C. Negri” (Pedagogic) nu s-au arătat mai încântaţi. „Nu ştim cum se va desfăşura exact examenul. Cum se vor da probele de competenţe din cursul anului şcolar? Ce ni se cere exact? Ar fi fost normal să ştim la ce ne pregătim de la începutul anului şcolar”, declară Greta Roseti, de la clasa de ştiinţe socio-umane.

Colega sa, Dora Codreanu, consideră că este nedrept că la cea de-a doua probă nu mai au dreptul să aleagă între istorie sau geografie, cum făceau până acum: „Eu am avut în vedere că voi da bacalaureatul la geografie şi m-am pregătit mai mult pentru această disciplină”.

S-au mai făcut schimbări la bacalaureat şi în alţi ani. Dar parcă niciodată n-a fost o mai mare brambureală ca acum. Ca om cu minte, nu te poţi bucura când vezi că până şi elevii se gândesc să apeleze la forme de protest extreme. Dar le-o fi ajuns şi lor cuţitul la os…

Citit 1055 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.