Şcoala cu cei mai scumpi elevi din Galaţi

Şcoala cu cei mai scumpi elevi din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu peste 1.300 de elevi şi 120 de angajaţi, dintre care 85 profesori, Colegiul de Industrie Alimentară “Elena Doamna” se numără printre cele mai mari şcoli din judeţul Galaţi. La o instituţie de învăţământ-mamut şi nevoile sunt pe măsură.

Ca urmare, când cu forţele proprii, când cu ajutor din exteriorul instituţiei, oamenii şcolii au reuşit să atragă aproape 2 milioane de euro din programe europene.

Cine învaţă la «Elena Doamna» se poate lăuda că este printre cei mai «răsfăţaţi» elevi din Galaţi. Şcoala i-a asigurat fiecăruia în parte, prin infrastructură şi dotări, în jur de 1.400 de euro, asta dacă socotim veniturile ajunse în instituţia de învăţământ de la începutul anilor 2000.

Europa dă, dar nu bagă în traistă

Toate fondurile provin din diverse program europene de finanţare şi, în cea mai mare parte, sunt nerambursabile. Ceea ce înseamnă că şcoala sau comunitatea locală a reuşit să atragă bani frumoşi pe care nu trebuie să îi mai restituie.

La începutul anilor 2000, printr-un proiect de tip Phare II, finanţat cu 400.000 de euro, Colegiul «Elena Doamna» îşi moderniza şi îşi reabilita infrastructura şcolară, într-o primă etapă, şi îşi dota laboratoarele şi ateliere la standarde europene, în etapa a doua.

Anul acesta, echipa de proiect a şcolii a reuşit să atragă în jur de 75.000 de euro, printr-un proiect POS - DRU de formare a resurselor umane.

Tot în acest an, un proiect câştigat de Primăria Municipiului Galaţi, prin concursul oamenilor din şcoală, îi aduce Colegiului „Elena Doamna”, dintr-un foc, aproape 1,5 milioane de euro. Consistentele fonduri sunt destinate extinderii colegiului, prin construirea unei clădiri cu trei niveluri, dar şi unor lucrări la utilităţile şcolii.

Directoarea Colegiului de Industrie Alimentară, Luminiţa Nechita, spune că în spatele unui cuvânt deja banalizat - „proiect” - se ascunde o muncă enormă. „Noi avem o echipă de bază, de 14-16 persoane, formată nu numai din profesori, ci şi din oameni din secretariat, contabilitate şi administraţie”.

Echipă care, după cum e lesne de văzut, nu şi-a permis să piardă nici timp şi nici banii Uniunii Europene.

Mai există şi alţi „premianţi”

Nici „Economicul” şi nici „Moţocul” nu ratează ocazia să pună mâna pe fonduri. Ca dovadă, numeroasele lor proiecte.

Colegiul Economic „Virgil Madgearu” a atras în ultimii ani în jur de 60.000 de euro, din cele mai diverse surse: programul RICOP - Phare, apoi Phare 2002, granturi şcolare, o cooperare franco-română, programul POS-DRU.

Colegiul Tehnic de Alimentaţie Publică şi Turism „Dumitru Moţoc”, implicat, în 2006, într-un proiect transfrontalier, şi beneficiar, la începutul anilor 2000, al unui program Phare II, a adus în puşculiţa şcolii finanţări consistente.

Acestor fonduri li se adaugă alte finanţări, obţinute de şcoli prin proiecte de mobilităţi ale elevilor şi profesorilor sau de formare profesională a cadrelor didactice.

Citit 827 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.