Colectarea selectivă a deşeurilor din uşă în uşă, un eşec

Colectarea selectivă a deşeurilor din uşă în uşă, un eşec
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Gălăţenii nu sunt interesaţi de colectarea selectivă a deşeurilor nici măcar atunci când gunoiul reciclabil le este preluat direct de la uşă de către operatorul local de salubritate. Cele două proiecte-pilot ale Ecosal de colectare selectivă „din uşă în uşă” s-au încheiat cu rezultate sub aşteptări.

În toamna anului trecut, Ecosal a lansat două proiecte-pilot de ridicare a deşeurilor reciclabile direct de la uşile gălăţenilor, sperând că în acest fel îi vor stimula pe oameni să se axeze mai mult pe sortarea deşeurile menajere, iar colectarea selectivă va creşte considerabil. Primul proiect-pilot a fost lansat în cartierul I.C. Frimu, în cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 758, care are în componenţă, potrivit datelor făcute publice de către Primărie, peste 740 de apartamente. Cel de-al doilea proiect de colectare selectivă din „uşă în uşă” i-a vizat pe gălăţenii care locuiesc la casă, pe strada Anul Revoluţiei 1848. „În funcţie de rezultate şi cu informaţiile strânse pe durata proiectului-pilot (două luni), se va extinde în viitorul apropiat sistemul de colectare la sursă la toate scările de bloc de pe raza municipiului Galaţi”, transmitea, la acea vreme, Primăria Galaţi. În acelaşi timp, Ecosal anunţa că speră ca un astfel de proiect să genereze „creşterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă şi implicit creşterea veniturilor serviciului, precum şi diminuarea sau chiar eliminarea contribuţiei la Fondul de Mediu datorată de Primărie pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă”.

Au tras linie şi au concluzionat: dezamăgitor!

Dacă aproximativ jumătate dintre gălăţenii care locuiesc în cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 758 au ales să se implice în proiectul derulat de Ecosal la nivelul celor 33 de scări de bloc, cei mai mulţi dintre aceia care locuiesc la casă au ignorat campania operatorului public de salubritate, iar rezultatele, spune conducerea Ecosal, au fost dezastruoase.

„În I.C. Frimu, am pornit cu 10-15 la sută participanţi şi am ajuns până la puţin peste 50 la sută, însă numărul celor care au dorit să se implice nu a mai crescut. Practic, până la încheierea proiectului-pilot, nu s-a mai schimbat nimic. La case, însă, a fost dezamăgitor. Oamenii nu au participat, am avut în jur de 15 la sută dintre locuinţe implicate în program, iar cantităţile colectate au fost foarte mici. Probabil, tot ce înseamnă PET, sticlă se reutilizează acolo. Din păcate, am remarcat că prea puţini oameni aleg să se implice. Se merge, în general, pe principiul „Eu ce primesc, în schimb? Ne dă ceva?”. Cu toate acestea, cei mai mulţi spun că îşi doresc să trăiască într-un oraş civilizat şi oferă exemplul altora ţări. Numai că faptele contrazic principiile anunţate”, ne-a declarat directorul Serviciului Public Ecosal, Mirela Furtună.

Colectare selectivă „din uşă în uşă”, limitată

Deşi proiectele-pilot ale Ecosal s-au dovedit a fi un eşec, conducerea serviciului spune că, din luna martie, va invita toate asociaţiile de proprietari să se înscrie într-un astfel de program, însă se va trece efectiv la colectarea selectivă a deşeurilor „din uşă în uşă” doar dacă se vor implica minimum 50 la sută dintre apartamentele locuite ale fiecărei asociaţii de proprietari.

„Intenţionăm să încheiem, din martie, protocol cu asociaţiile de proprietari, dar doar cu condiţia ca măcar 50 la sută dintre apartamentele locuite să participe. Altfel nu se justifică. De preferat ar fi ca în fiecare cartier să avem măcar trei-patru, să fie compacte”, ne-au spus reprezentanţii Ecosal.

Întrebat ce măsuri intenţionează să ia pentru a-i determina pe gălăţeni să colecteze selectiv deşeurile menajere, primarul Ionuţ Pucheanu ne-a declarat că are în plan un proiect, la care însă se lucrează, la acest moment. Edilul ne-a spus că ia în calcul majorarea taxei de habitat pentru cei care nu colectează selectiv deşeurile. Pentru gălăţenii care locuiesc la casă, această măsură poate fi aplicată fără prea mari probleme, însă nu şi pentru cei care locuiesc la bloc, după cum a recunoscut şi primarul.

Citit 4413 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2018 11:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.