CONCERT organizat de copii din Galați, pentru 11 frați și mama lor

CONCERT organizat de copii din Galați, pentru 11 frați și mama lor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De obicei, adulții sunt cei de la care copiii așteaptă sprijin, ei sunt cei către care cei mici se îndreaptă cu speranță și încrederea că totul va fi bine. Dar, atunci când copiii sunt crescuți și educați în spiritul solidarității umane, lucrurile frumoase pornesc de la ei și se întâmplă prin efortul lor nemijlocit. Așa a fost și cazul concertului caritabil organizat sâmbătă, 17 februarie, în „Aula Magna” a Universităţii  „Dunărea de Jos”, în cadrul Proiectului „Frânturi de zâmbet”, cu care Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi s-a înscris la Concursul Naţional Artistic „Unirea - libertate şi unitate”, iniţiat de Patriarhia Română.

Gândul bun şi ideea, ca şi mare parte din efortul iniţial pentru punerea lor în practică, le-au aparţinut Lidiei Petroaia, Flaviei Tofan şi Biancăi Spînu, trei eleve din Galaţi care, auzind, la Tabăra de vară ,,Bucurii pentru copii” (ediţia a III-a), organizată de biserica ,,Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi între 21-27 august 2017, povestea Salomeei, unul dintre copiii familiei Hârţanu, din satul Cruceanu, comuna Rădeşti, judeţul Galaţi, au hotărât să facă mai mult decât să o asculte. Astfel, fetele au mobilizat câteva zeci de alţi voluntari, pentru ca face să devină realitate concertul caritabil  organizat pentru a-i sprijini pe copiii familiei Hârţanu şi pe mama lor. 

"Salomeea ne-a atras atenţia şi am vorbit cu ea, îşi amintesc fetele. Este o tânără liniştită, inteligentă, cu frică de Dumnezeu, care ne-a uimit prin atitudinea sa şi prin educaţia aleasă pe care a primit-o de la mama ei. I-am aflat „povestea” și am rămas profund impresionate de puritatea şi de gingăşia ei; mai apoi, în ajun de „Moş Nicolae” am ajuns să o vizităm, împreună cu alţi voluntari. Atunci am văzut în ce condiţii modeste trăiesc unii copii, de vârsta noastră, dar care, de mici, sunt nevoiţi să muncească la pământ sau la animale, şi cu câtă sfinţenie ascultă de mama lor. Copiii familiei Hârţanu înscrişi la şcoală sunt eminenţi, olimpici la diferite materii şi niciodată nu s-au plâns de traiul greu pe care-l duc! Am încercat de multe ori să ne punem în locul acelor copii. Unsprezece fraţi, trăind într-o casă mică, cu două camere, o parte la o vârstă complicată (adolescenţa), mama fiind singurul stâlp al casei de susţinere morală şi financiară. Mama acestor copii merită, cu adevărat, o încurajare, o rază de lumină şi de speranţă."

Pregătirile pentru concert au durat săptămâni la rând, iar organizatorii s-au străduit, aflăm de la Arhiepiscopia "Dunării de Jos", ca totul să iasă perfect. S-au vândut bilete în toate liceele din Galaţi, s-au cooptat tineri artişti gălăţeni - cântăreţi vocalişti, instrumentişti, balerini, dansatori - care au acceptat să se implice, ca voluntari, în acest proiect. Pentru spectatorii ce aveau să vină la concert, împreună cu copiii de la Programul Catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” din cadrul parohiilor „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfântul Dumitru”, s-au confecţionat felicitări, mărţişoare şi alte obiecte handmade, în tehnicile quilling şi origami, care au fost puse în vânzare, banii strânşi fiind destinaţi familiei Hârţanu.

Concertul s-a desfăşurat conform programului şi a fost un succes: sala plină de tineri, atmosferă de bucurie şi entuziasm. La final, când părintele paroh Lucian Petroaia a invitat familia Hârțanu pe scenă, toţi spectatorii aveau ochii în lacrimi, văzând această familie frumoasă, dar atât de încercată de sărăcie și de nevoi. Cei 6.285 de lei strânşi în cadrul evenimentului, i-au fost oferiţi doamnei Hârţanu, care a participat la concert împreună cu cinci dintre copii. Suma este un bun început pentru ca familia să facă unele reparaţii absolut necesare la căsuţa din cătunul Cruceanu, comuna Rădești.

La finalul concertului, părintele Lucian Petroaia a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, le-a mulţumit tinerilor implicaţi şi le-a oferit diplome de voluntariat. Oricine doreşte să ajute în continuare familia Hârţanu, se poate adresa parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi.

 

Citit 2236 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Februarie 2018 01:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.