PORTRET | Dana Pîrvu, îmblânzitoarea de tramvaie

PORTRET | Dana Pîrvu, îmblânzitoarea de tramvaie
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Dacă în urmă cu doi ani i-ar fi spus cineva că va ajunge într-o zi să conducă un tramvai, n-ar fi crezut, iar acum zâmbeşte aducându-şi aminte. Din vara anului trecut, gălăţeanca Dana Pîrvu lucrează ca vatman la Transurb, spre surprinderea călătorilor, care îi spun adesea: „A, ce bine! Mai vedem şi noi o domnişoară frumoasă care conduce tramvaiul”.

De unde să ştie călătorii că vatmanul care-i duce la destinaţie este mama unei domnişoare de 18 ani?! Şi că doamna care stăpâneşte ditamai tramvaiul de 25 de tone este pasionată de tot ceea ce ţine de frumos şi de creativitate feminină?

„Îţi place să conduci? Dacă da, o să îţi placă să conduci şi tramvaiul, dacă nu, nu!”, acestea au fost primele cuvinte ale instructorului atunci când Dana a început şcoala de vatmani la Transurb. Până atunci, Dana făcuse doar muncă de birou, fusese casieră, apoi încercase să lucreze la un salon de înfrumuseţare, dar când a văzul anunţul companiei publice de transport şi-a zis să încerce. Avea deja experienţa celor cinci ani de trafic ca şofer, dar era oarecum reticentă. „La început mulţi colegi mi-au spus: «Trebuie să fii mai bărbată!». M-am călit în timp, dar tot cred că ţine de educaţie: Dacă tu respecţi, la rândul tău şi tu eşti respectat!”, spune vatmanul.

„Sunt zile mai grele cu trafic infernal cu blocaje, cu călători nemulţumiţi, dar şi zile mai uşoare. E frumos, chiar dacă e o lume a bărbaţilor. La început îmi făceam griji legate de trafic, de probleme tehnice, de călătorii care depind de mine. E o mare responsabilitate!”, spune vatmanul care s-a obişnuit deja cu alarma care sună la 3,40 dimineaţa, cu faptul că la 4,30 trebuie să fie în depou, iar la 4,50 deja se află pe traseu.

O problemă în trafic o reprezintă şoferii iresponsabili care au pretenţia ca tramvaiul să se dea la o parte de pe şine din calea bolizilor pe care îi conduc! Sau să frâneze într-un metru atunci când ditamai autoturismul taie calea tramvaiului!

„Femeile conduc mult mai preventiv! Suntem mai prevăzătoare!”, spune Dana Pîrvu, ale cărei pasiuni sunt pur feminine şi creative: lucrul manual (de la croitorie, la cusut de mână), dar şi coafură şi frizerie. Şi, desigur, iubeşte animalele! Nici nu e de mirare, deci, că a îmblânzit şi tramvaiele.

Citit 3348 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2018 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.