Cum se calculează data sărbătorii Paștelui

Cum se calculează data sărbătorii Paștelui
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Chiar dacă modul în care se stabileşte data sărbătorii Paştelui în lumea creştină a fost stabilit încă de la Sinodul ecumenic din anul 325, de la Niceea, metoda exactă de stabilire a datei când se celebrează Învierea Domnului nu este cunoscută în totalitate credincioşilor. 

După cum explică pr. Constantin Sturzu, de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, reperul astronomic şi calendaristic după care se calculează Paştele este Echinocţiul de primăvară, care are loc în fiecare an, în jurul datei de 21 martie. Apoi, prima duminică de după prima lună plină care are loc după acest moment al Echinocţiului este duminica în care se sărbătoreşte Paştele.

Practic, cel mai devreme se poate celebra în data de 22 martie, în condiţiile în care Echinocţiul şi prima lună plină cad în aceeaşi zi, 21 martie, care este o sâmbătă. „Este clar că întâi trebuie să fie Echinocţiul şi apoi luna plină. Asta înseamnă că cel mai devreme poate fi pe 22 martie, iar cel mai târziu la 35 de zile de la Echinocţiu, în cazul în care luna plină a fost cu o zi înainte de acesta, mai aşteptăm încă 29 de zile o nouă lună plină, iar dacă aceasta este într-o zi de luni mai sunt şase zile până în duminica în care este celebrat Paştele“, a declarat pr. Constantin Sturzu, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Paştele, comun şi pe stil nou, şi pe vechi

Există însă o convenţie în lumea ortodoxă care situează România într-o poziţie oarecum aparte - deşi suntem trecuţi de foarte mult timp la calendarul „pe stil nou”, care ţine cont de diferenţele astronomice la curgerea timpului, Paştele încă este determinat după calendarul „pe stil vechi”. „Occidentul a luat demult decizia de a ajusta calendarul şi de a elimina diferenţa de timp între calendarul convenţional şi cel solar, dar unele ţări ortodoxe au amânat momentul punerii în aplicare. Astfel că, noi, românii, suntem într-o situaţie specială: avem tot calendarul pe stil nou, dar data Paştilor este pe stil vechi. S-a luat decizia aceasta pentru ca măcar Paştele să fie sărbătorit la comun în toată lumea ortodoxă”, a adăugat pr. Constantin Sturzu.

De aceea, toţi creştinii ortodocşi sărbătoresc în acelaşi timp Paştele şi celelalte sărbători care nu au dată fixă şi ţin de acesta, precum Rusaliile. În schimb, Crăciunul şi restul sărbătorilor cu date fixe în calendar diferă între cei care ţin calendarul „pe stil nou” şi cei care urmează stilul vechi. „Noi suntem în comuniune în continuare, se aşteaptă un moment în care şi credincioşii din acest ţări vor înţelege că schimbarea calendarului nu e o chestiune de dogmă, ci una de adaptare la ce se întâmplă la nivel astronomic, şi îşi vor îndrepta din acest punct de vedere calendarul”, a conchis pr. Constantin Sturzu. 

Citit 3766 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 02:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.