Legea vă obligă să sterilizaţi câinele, Primăria vă ajută să o faceţi gratuit!

Legea vă obligă să sterilizaţi câinele, Primăria vă ajută să o faceţi gratuit!
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea prietenilor necuvântători. Conform prevederilor Legii 257/2013, „persoanele fizice, juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini de rasă comună sau metişi pe teritoriul ţării au obligaţia să îi sterilizeze”.

Aşa cum v-am explicat, sterilizarea câinilor este o operaţie de rutină, care aduce beneficii atât stăpânilor, cât şi sănătăţii patrupedelor. Şi asta pentru că, potrivit medicilor veterinari, în lipsa actului sexual, secreţia prelungită a hormonilor duce la infecţii şi la maladii severe pentru animal. În cazul femelelor pot apărea tumori la nivelul mamelelor, iar în cazul masculilor, la nivelul testiculelor, asta pe lângă problemelor de comportament şi de igienă din perioada căldurilor. Pentru ca favoritul dumneavoastră să aibă şansa de a avea o viaţă cât mai lungă şi mai sănătoasă, sterilizarea se recomandă după ce animalul va fi maturizat complet, perioadă care poate varia individual şi în funcţie de rasă.

Medicii veterinari spun că hormonii sexuali au un rol important în dezvoltarea organismului astfel încât, dacă sterilizarea se face prea devreme, animalul riscă să îşi atingă maximul de potenţial din punctul de vedere al dezvoltării.

Pentru a stabili perioada propice pentru sterilizare ideal este să discutaţi cu medicul veterinar, care să facă o evaluare în funcţie de starea de sănătate a căţelului, de gradul de dezvoltare, de robusteţe etc. Important este să ştiţi că Primăria municipiului Galaţi a reluat programul de sterilizare gratuită a patrupedelor de rasă comună şi metişi. Pentru a beneficia, trebuie să completaţi o cerere-tipizată pe care să o depuneţi la Registratura Generala a municipiului Galaţi, de pe strada Domnească nr. 54, însoţită de următoarele documente, în copie: actul de identitate (BI sau CI) al proprietarului câinelui, carnetul de sănătate al căţelului şi codul unic al microcipului ataşat carnetului de sănătate. Ulterior, veţi primi un tichet-aviz, în baza căruia se vor putea programa la cabinetul medical veterinar Dr. Ştefan Mihaela-Veronica, situat pe strada Oltului nr. 43, la Blocul E 5, parter, telefon 0236477800.

Citit 3920 ori Ultima modificare Joi, 26 Aprilie 2018 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.