Moda problemelor cardiovasculare

Moda problemelor cardiovasculare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De sănătatea localnicilor din comuna Munteni au grijă trei medici de familie care oferă consultaţii în două dispensare în satele Munteni şi Ungureni. Cu excepţia dr. Lăcrămioara Udrea, care s-a ataşat atât de mult de localnici încât şi-a ridicat casă în noul cartier al comunei Munteni, restul medicilor fac zilnic naveta de la Tecuci.

Pentru dr. Udrea, programul de pe uşa cabinetului este doar orientativ, pacienţii având toate şansele să o găsească la datorie, dând consultaţii, inclusiv la ore la care programul de lucru ar fi trebuit să se fi încheiat demult.

Dispensarul este renovat prin eforturile Primăriei Munteni cu fonduri de la Banca Mondială. Cabinetele medicale de la Munteni au apă curentă şi în curând vor avea şi gaze. Din păcate, la capitolul dotare medicală, cabinetele nu prea au cu ce se lăuda.

„Ceasul” nu ţine cont de vârstă

Am întrebat-o pe dr. Lăcrămioara Udrea care sunt cele mai întâlnite probleme de sănătate ale localnicilor şi mi-a răspuns fără să clipească: problemele cardiovasculare.

„Nu ştiu dacă stresul e de vină. De fapt, e mai de grabă la modă să spui că stresul de vină pentru tensiune. Problemele hepatice sunt şi ele des întâlnite şi uneori neoplaziile. Hipertensiunea nu mai ţine cont de vârstă, de alimentaţie, de ocupaţie”.

„M-am obişnuit deja ca indiferent cine este pacientul venit la consultaţie şi ce dureri sau probleme acuză, să-i iau tensiunea. Nu mai e ca acum 20 de ani când tensiunea era crescută după vârsta de 60 de ani. Avem hipertenstivi tineri, cardiaci tineri şi probleme mari, cum ar fi infarct la vârsta de numai 38 de ani”, ne-a declarat medicul.

Medicamente compensate pentru toată lumea

La dr. Udrea sunt înscrişi aproape 2.000 de pacienţi. Asta înseamnă de patru ori mai multe dosare, hârtii, documente şi fişe care trebuie completate.

„Sistemul în care lucrăm este sufocat de hârtii. Treaba mea este să stau de vorbă cu pacienţii, să-i îndrum, să rezolvăm probleme minore şi medii, să am grijă de cronici, de gravide, de copii. Nu, trebuie să fac tot felul de acte, plec cu ele la Galaţi”, a recunoscut dna doctor.

Pentru a avea timp de hârţogărit fără să aştepte pacienţii la uşă, medicul rezolvă partea birocratică a profesiei sale în afara consultaţiilor. Dacă alţi medici de familie se plâng de faptul că pacienţii lor nu sunt asiguraţi, şi ca atare nu pot beneficia de reţete compensate şi de alte drepturi, nu acelaşi lucru se poate spune despre localnicii din Munteni.

„Avem farmacie şi contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Reţetele compensate ne salvează mult. E satul mare, dar cererea de medicamente compensate şi gratuite nu e atât de mare ca la oraş, aşa că fondul ne ajunge cam toată luna. Din fericire, la noi nu sunt probleme de tipul «S-a terminat fondul la farmacie, nu mai avem de unde lua compensate»”, ne-a declarat medicul de familie.

Doctor la ţară - „Îmi place meseria!”

Dr. Lăcrămioara Udrea este medic de familie în Munteni din 1992, când a venit prin transfer din judeţul Brăila. Niciodată nu şi-a dorit să fie medic la oraş:

„Sunt tecuceancă, dar cu rădăcini în Munteni. Acum m-am mutat la ţară. În ’92, când mi s-a oferit Munteniul, am acceptat fără să clipesc. Chiar dacă mi s-ar fi oferit în mijlocul Tecuciului un cabinet, tot nu aş fi acceptat. Îmi plac oamenii de la ţară, iubesc oamenii de la ţară, de aceea am venit aici şi mi-am făcut şi casă în sat”, ne-a mărturisit medicul.

Dr. Udrea şi-a ridicat casă în cel mai nou cartier al comunei Munteni, dar din păcate nu se poate bucura de ea pe deplin. Cartierul nu a fost încă electrificat, deşi Guvernul a alocat bani pentru extinderea reţelei electrice.

Singura neîmplinire a medicului de familie este că nu şi-a urmat pasiunea pentru glandele endocrine şi nu a făcut o specializare în acest domeniu interesant al medicinei. Şi-ar putea vedea visul împlinit prin fiica ei, studentă la medicină.

„Fiica mea Irina e studentă în anul I la Medicină.  Mi-aş dori ca ea să ajungă mai sus decât mine. Dacă ar alege endocrinologia ar putea veni ca medic la Tecuci, pentru că oricum acolo nu avem endocrinolog şi pentru orice mică afecţiune trebuie să trimitem oamenii la Galaţi”, ne-a declarat dr. Lăcrămioara Udrea.

Explicaţii foto:

1 - dr. Lăcrămioara Udrea

2 - Dispensarul din Munteni

Citit 785 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.