Sfaturi pentru vremea rece

Sfaturi pentru vremea rece
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Evident, nu putem merge la medic pentru fiecare stare de disconfort care ne tulbură buna dispoziţie şi care are toate şansele să apară acum, când vreme s-a răcit. E important deci să ne îmbrăcăm adecvat şi să ştim cum putem combate stările neplăcute.

Uneori, e preferabil să bem un ceai cald decât să luăm un pumn de pastile. Dacă totuşi avem nevoie de comprimate, e bine să ni le administrăm responsabil, nu pe principiul ”mai bine iau mai multe, ca să fiu sigur că-mi trece!”.

Hipertensivii trebuie să aibă grijă!

Din discuţiile cu medicii neurologi şi neurochirurgi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi am aflat că schimbările bruşte de temperatură sunt nocive mai ales în cazul persoanelor care suferă de pe urma hipertensiunii arteriale şi care ar trebui în această perioadă să îşi urmeze cu stricteţe tratamentul medicamentos, dar şi toate celelalte recomandări ale medicului, pentru a evita producerea unui accident vascular, ischemic sau hemoragic.

Îmbrăcaţi-vă adecvat

În perioadele în care mercurul din termometre scade brusc, tendinţa  firească este să ne alegem haine cât mai groase. N-ar fi rău însă să deschidem larg geamurile de la balcon înainte să ne hotărâm asupra ţinutei.

Dacă suntem prea îmbrăcaţi şi mai trebuie, spre exemplu, să mai şi cărăm câteva sacoşe, avem toate şansele să transpirăm excesiv şi să ne expunem îmbolnăvirilor.

Cu totul altele sunt cerinţele atunci când vreţi să scoateţi afară, pe vreme rece şi umedă, un bebeluş.

În plus, trebuie să mai aveţi o grijă: aceea a temperaturii din locuinţă. Dacă afară sunt 10 grade, iar în sufrageria dumneavoastră 30, vă supuneţi organismul unei presiuni suplimentare, chiar dacă nu suferiţi de boli cardiovasculare.

Ceaiuri şi remedii imediate

Dacă simţiţi că vremea rea începe să vă afecteze şi nu puteţi scăpa cu nici un chip de starea de disconfort, un ceai de sunătoare, păpădie sau gălbenele. De ajutor ar fi şi dacă folosiţi miere, nu zahăr, pentru a îndulci ceaiul.

Nu consumaţi alcool în exces, mai ales dacă trebuie să ieşiţi în frig pentru a ajunge acasă. Contrar credinţelor populare că o duşcă mare te încălzeşte, organismul este mult mai solicitat atunci când consumaţi alcool, aşa că necesarul de energie pentru încălzire este mai mare.

În cazul unor simptome de răceală, puteţi să vă administraţi o tabletă de paracetamol sau aspirină.

Grijă mare însă: nu uitaţi de exemplul gălăţenilor care au luat mai multe tablete de aspirină deodată şi, în loc să se vindece rapid - aşa cum se aştepta - au ajuns la un pas de moarte din pricina unei hemoragii digestive.

Aşa că e bine să consultaţi medicul de familie pentru cele mai mărunte decizii.

Citit 662 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.