Şcoala te poate feri de şomaj

Şcoala te poate feri de şomaj
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dintre cei 22.484 de şomeri, doar 6,3 la sută au absolvit o facultate * Alţi 18,5 au studii medii *

Odată cu criza, unele dintre vorbele de duh consacrate prin uz de românii care prea-cuvântă şi-au pierdut de tot însemnătatea. Spre exemplu, „prea multă carte tâmpeşte” – un argument aruncat adesea în luptă mai ales la discuţiile de bar, evident între oameni feriţi de tentaţia tâmpeniei,  pare să nu mai fie de actualitate.

Potrivit statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, oamenii cu carte mai multă (studii superioare – n.r.) au şanse mai mici de a-şi găsi un loc de muncă. În acest an, nu mai mult de 20 la sută dintre joburile vacante – şi aşa destul de puţine – le-au fost destinate gălăţenilor cu studii superioare.

În schimb, cei care au absolvit o facultate au şanse mult mai mari de a-şi păstra postul pe care îl au în prezent.  Astfel, potrivit datelor afişate pe site-ul AJOFM Galaţi, doar 6,3 la sută din numărul total de 22.484 de şomeri au studii superioare. Alţi 18,5 la sută au studii medii, iar restul de 83,1 la sută nu au absolvit liceul.

În plus, dintre cei 9.268 de şomeri indemnizaţi, deci care şi-au pierdut locul de muncă în ultimele 12 luni, 18,5 la sută au studii superioare iar alţi 18,9 la sută studii medii. Majoritatea este formată din şomeri care nu au absolvit liceul – 78,7 la sută.

În ceea ce îi priveşte pe şomerii de lungă durată, situaţia este similară. Nu mai puţin de 91,9 la sută dintre ei nu au nici studii medii şi doar 3,4 la sută  au absolvit o facultate.

Aşa că ar fi bine să daţi zicala de care pomeneam la început pe o alta, chit că şi aceasta s-a născut tot în vremuri de tristă faimă: „Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!”.  

Foto: arhiva VL

Citit 1113 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.