Avortul, sport naţional

Avortul, sport naţional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 58 la sută dintre românce au trecut prin cel puţin un avort * În 2007, peste 2.000 de fetiţe între 11 şi 14 ani au făcut chiuretaje *  Doar o femeie din 12 care au făcut avort vine la planning familial pentru a cere contraceptive * După avort, cele mai multe femei răsuflă uşurate că au scăpat de-o belea * Cele mai tinere se grăbesc la… teza la mate * Există şi femei cu „recorduri” de câte 37 de avorturi * La cabinetul de planning familial, cel mai scump contraceptiv costă 36 de lei pe lună, cel mai ieftin este gratis * Un avort la cerere cu anestezie locală e 150 de lei * Preţul corect? O viaţă nenăscută şi riscul sterilităţii! *

O dimineaţă în curtea Spitalului de Obstetrică - Ginecologie "Buna Vestire" Galaţi. Dintr-un corp de clădire iese o tânără mămică însoţită de alaiul rudelor venite să o ia acasă. Proaspăta mamă îşi ţine pruncul în braţe şi pe chip i se citeşte un amestec de gingăşie, căldură maternă, dragoste şi grijă.

De pe o altă uşă, o viitoare mămică merge ţanţoşă, mândră de burtica rotunjoară în care pruncul se dezvoltă sănătos şi frumos.

„Fată, ţi-am zis, chiuretajul cu anestezie de la brâu în jos de un milion jumate, avortul cu anestezie generală e două milioane jumate! Da, nu-i mult! Hai, te învoieşti şi vii!...”. Întorc capul şi văd două tinere care discută la telefonul mobil cu o alta. Par eleve de liceu.

Îmi aduc aminte de un banc. Trei berze stau la taclale despre ce-au mai făcut. Prima barză: “Eu am adus pe lume doi gemeni drăguţi!” Barza a doua: “Eu am adus tripleţi!”. A treia barză: “Eu am speriat cinci studente şi două eleve”.

Zâmbesc amar şi mă gândesc că dialogul celor două tinere mi-a prefaţat discuţia despre contracepţie şi avort pe care aveam s-o port cu doi dintre medicii de marcă ai Maternităţii „Buna Vestire”: dr. Liliana Caraman (foto 2) şi dr. Mariana Stuparu Creţu (foto 3).

Cu 100 de avorturi mai puţin decât în 2008

În primele trei trimestre ale acestui an, la Maternitatea „Buna Vestire” s-au făcut 279 de avorturi la cerere, cu 101 mai puţine decât în 2008. Dacă anul trecut media era de 42 de avorturi la cerere pe lună, acum media a fost de 31 pe lună.

Datele sunt doar vârful icebergului. „Scorul” real al avorturilor n-avem de unde să-l ştim, pentru că avorturi la cerere se fac şi în cabinete private, care nu le raportează.

Cifre reci

Dr. Mariana Stuparu Creţu ne arată o statistică din luna iulie: „58 la sută din românce au trecut printr-un avort, 32 la sută prin două, 29 la sută prin trei-cinci avorturi şi 12 la sută au avut mai mult de cinci avorturi. În 2007, la nivel naţional, la fetiţe între 11 şi 15 ani s-au făcut 2.023 de avorturi, cu acordul părinţilor”.

„Conform datelor din 2008, 48 la sută dintre românce tot nu se protejează. Din cele care folosesc contraceptive, 34 la sută folosesc metode moderne, restul folosesc prezervativul, metodele ocazionale”.

„Şi e clar că din acest procent care susţine că se protejează avem sarcini nedorite. Pentru că multe îşi fac autocontracepţie şi la planning ajung fie trimise de medicul ginecolog sau dacă au probleme pentru că au luat contraceptive care nu li se potrivesc”, ne-a explicat dr. Mariana Stuparu Creţu.

„Avortul este traumatizant”

Dr. Liliana Caraman insistă că avortul este traumatizant din toate punctele de vedere: afectiv, fizic, psihic! „Sunt puţine femei la care avortul nu e o practică obişnuită, şi pleacă de aici plângând pentru că au mustrări de conştiinţă că au întrerupt o viaţă şi că nu şi-au luat toate măsurile de precauţie. Majoritatea sunt uşurate că au scăpat de o belea”, spune cu tristeţe dr. Caraman.

Dr. Stuparu Creţu continuă ideea: „Ştiţi câte dintre femeile care au făcut avort vin ulterior pentru contraceptive? Una la 12 persoane. Opt la sută!”.

Dr. Liliana Caraman: „Mi-aş dori să nu mai fie întreruperi la cerere”

Dr. Liliana Caraman ar prefera de mii de ori să lupte pentru a salva o sarcină cu probleme, pentru a aduce pe lume un copil, decât să facă un avort la cerere.

”Mi-aş dori să nu mai fie avorturi la cerere. Îmi creează o stare de disconfort major şi asta ar trebui să fie nu numai părerea mea, ci şi a beneficiarelor. Ca medic, mi-aş dori decât să fac chiuretaje doar în scopuri bine-determinate. Un chiuretaj făcut corect, cu responsabilitate din partea medicului poate determina sterilitatea”.

„Chiuretajul, deşi privit ca o treabă foarte simplă, nu e aşa. Poate să creeze sterilitate, să ducă la întreruperea completă a menstruaţiei, la complicaţii care înseamnă sinechie uterină, la apariţia ciclurilor neregulate, dureroase, multe neajunsuri”.

„Avortul la cerere ar trebui să fie soluţia disperată, in extremis, când toate celelalte au fost epuizate. Avortul este o metodă brutală, chirurgicală, de întrerupere a cursului sarcinii până la 14 săptămâni”, ne explică dr. Caraman.

Încă nu a avut paciente sub 15 ani la chiuretaj. Îşi aminteşte cu plăcere de o pacientă de 40 de ani pe care a convins-o că e prea târziu să întrerupă sarcina şi care a venit, după ce a născut, să-i arate fetiţa: „un copil sănătos, frumos, reuşit”.

Dr. Mariana Stuparu Creţu: „Vreau responsabilizarea femeii”

Cabinetul de planning familial al dr. Mariana Stuparu Creţu funcţionează din 1993. În Galaţi sunt trei asemenea cabinete.

“Fiecăreia din femeile care vin la avort le ţinem un minicurs despre contracepţie. La cabinet, am paciente vechi, utilizatoare de contraceptive, care vin regulat. Vin şi tinere să se informeze”.

„Există programul naţional de contraceptive gratuite şi oferta să le dau una dintre metodele contraceptive gratuit, indiferent de statut, asigurat sau nu, pentru o lună. În programa de contraceptive gratuite am avut contraceptive orale, prezervative şi sterilet. E adevărat, în acest moment nu mai avem pilule”, explică medicul.

„Mi-aş dori responsabilizarea femeii. Ca atunci când se uită în oglindă să se vadă ca o persoană demnă, şi pe dinafară, şi pe dinăuntru. Să aibă respect pentru propria persoană, dar să-l implice şi pe partener!”, a mai spus medicul.

Citit 6228 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.