INEDIT. Raiul dintre blocurile din centrul Galațiului. Bunici cu dăruire şi suflet
Foto: Iulia Kelt

INEDIT. Raiul dintre blocurile din centrul Galațiului. Bunici cu dăruire şi suflet
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Plimbându-ne printre blocuri în zona Spicu, am descoperit, ce-i drept cu o mână de ajutor, un loc minunat, care atrage toate privirile. Este vorba despre o grădină minunată, plină cu flori de tot felul, un loc îngrijit şi primitor, care te face să uiţi că locuieşti între betoane. De toate au grijă doi bunici simpatici, Niculina şi Dionisie Mihai, care ne-au primit cu căldură în micul lor Rai.

La cei 82, respectiv 84 de ani, Niculina şi Dionisie Mihai se ocupă de ani de zile de micuţul paradis floral. Trandafiri, gura leului, un filodendron, hortensii, dar şi un brad au ocupat fiecare petic de pământ şi zâmbesc, dintre blocurile vechi, fiecărui trecător.

La intrarea în grădină ne-a întâmpinat doamna Niculina, uşor supărată că nu apucase să strângă de pe alei florile uscate recent tăiate. „Casa nemăturată, musafiri aşteaptă”, ne-a spus simpatica bunicuţă. Supărarea a trecut repede, mai ales că ne-am arătat dornici de a afla cât mai multe amănunte despre frumoasa grădină. „Iniţial m-am ocupat cu o vecină de această grădiniţă. De vreo opt ani lucrez la ea, iar după ce vecina mea a trecut la cele veşnice am rămas doar eu şi soţul. El îmi cară, săracul, apă cu bidoanele ca să pot să ud florile, altfel nu ar fi rezistat pe arşiţa asta”, ne-a povestit Niculina Mihai.

Familia Mihai locuieşte la parterul blocului lângă care se află grădina. Din banii de pensie, doamna Niculina îşi comandă flori pe internet şi apoi le plantează în grădină. Ne-a mărturisit că asta îl mai supără pe domnul Dionisie, dar, până la urmă, o lasă să îşi facă plăcerea.

Deşi nu este deloc uşor să întreţii o astfel de grădină, cei doi bunici simpatici reuşesc cu brio să facă să trăiască acest colţ de Rai. Şi asta în ciuda faptului că nu au niciun ajutor, ci, dimpotrivă, sunt mulţi răuvoitori în zonă. „Sunt oameni răi, care aruncă gunoaie. Mai sunt unii vecini mari iubitori de pisici şi, pentru că le dau mâncare tot timpul, animalele s-au înmulţit în zonă şi intră în grădină, rup florile, se tăvălesc peste ele”, ne-a spus femeia. 

Exemplul celor doi bunici ar putea fi copiat de toţi gălăţenii: cu puţin efort, fiecare ar putea avea propriul colţ de rai în faţa blocului său.

Statueta din colţul grădinii

Niculina şi Dionisie Mihai au mare grijă de grădiniţa de lângă bloc, dar ar avea nevoie de ajutor. Nu, nu pentru îngrijirea florilor, ci pentru a putea face ceva cu o statuetă care se află într-un colţ al grădinii. „Este un bunic cu un copil, dar le lipsesc capetele”, ne-a spus Dionisie Mihai. Poate cineva de la Direcţia de Cultură va fi interesat să afle povestea acestei statuete, dar, până atunci, cei doi bunici au grijă să o pună în valoare, aşa că un ghiveci cu flori a fost aşezat chiar în mijlocul ei.

Citit 6861 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iunie 2018 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.