Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
4 comentarii

O tânără din comuna gălăţeană Vânători, mamă a doi copii mici, a pierdut recent lupta cu boala, după doi ani de chin şi speranţă. Vasilica Costea s-a stins departe de casă, în Italia, unde a încercat până în ultima clipă să-şi afle leac la cumplita suferinţă. Aducerea ei în ţară implică costuri pe care familia nu şi le mai poate permite.

La nici 30 de ani, Vasilica Costea s-a alăturat numărului uriaş de victime răpuse de boala secolului. Leucemia limfoblastică acută, afecţiune cu care a fost diagnosticată în urmă cu mai bine de doi ani, imediat după ce a adus pe lume cel de-al doilea copil, a răpus-o zilele trecute, în ciuda eforturilor uriaşe pe care le-a făcut, atât ea, cât şi familia ei. Săptămâni de spitalizare, chimioterapie, cu complicaţiile aferente, au ţinut-o departe forţat de cei doi prunci, un băieţel care acum are patru ani, şi fetiţa, de aproape trei ani. Eforturile materiale au fost şi ele peste măsură, familia Vasilicăi fiind nevoită să apeleze, după ce a vândut tot ce putea aduce bani pentru tratament, la bunăvoinţa oamenilor. Cu eforturi uriaşe, Vasilica ajunsese, de câteva luni, la o clinică din Italia, deşi boala avansase galopant, iar starea sa era tot mai precară. Din nefericire, terapiile nu au dat rezultatele scontate, iar tânăra a murit, departe de casă şi de cei doi copii, pe care nu a apucat nici să îi crească, nici să îi vadă mari. Acum, cea mai mare grijă a familiei este aducerea ei în ţară, numai că repatrierea implică costuri foarte mari, circa 6.000 de euro.

Mobilizare pe Facebook

În urma iniţiativei unor oameni inimoşi, pe Facebook a fost deschisă o campanie de strângere de fonduri denumită "Să o aducem acasă pe Vasilica", care a mobilizat extrem de repede sute de donatori. Luni şi marţi, în contul campaniei se adunaseră, ca urmare a donaţiilor, peste 5.000 de euro, sumă care, teoretic, ar acoperi cheltuielile cu repatrierea şi alte costuri necesare înmormântării. "Problema este că la aceste campanii prin Facebook, banii se virează după şapte zile. Nu ştim deocamdată cât o mai pot ţine pe Vasilica în Italia, cât pot dura formalităţile şi ce costuri intermediare mai implică. Trebuie să avem în vedere că la mijloc sunt şi doi copii mici, iar familia nu mai are resurse", ne-a spus unul dintre iniţiatorii strângerii de fonduri.

O mână de ajutor a venit şi din partea unor restaurante, care s-au oferit să organizeze, pe cheltuiala lor, cele necesare pomenirii după înmormântare. Banii lichizi, care să poată rezolva cât mai repede problemele, rămân principala prioritate, astfel că cei care vor să ajute sunt invitaţi să o facă. Andrei Costea, soţul Vasilicăi, se află momentan în Italia, pentru a se ocupa de formalităţi, şi poate fi contactat la numărul de telefon 00393533868330. Orice sumă este binevenită pentru ca Vasilica să ajungă înapoi acasă!

Citit 17313 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2018 02:20

4 comentarii

 • postat de Sergiu Moldovan Joi, 12 Iulie 2018 13:27 85.17.24.*** Link la comentariu
  2
  0

  Si uite asa si-au mai facut unii campanie electorala pe facebook. Filantropul ala de Nica ......

  Raportează
 • postat de gorw Miercuri, 11 Iulie 2018 14:04 86.123.138.*** Link la comentariu
  0
  6

  Leucemia acuta se trateaza cu succes ( peste 90 %) in SUA, la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din Seattle. Costurile sunt ridicate, in jur de 100.000 USD, fiind vorba de un tratament experimental si de ultima generatie, cunoscut sub denumirea de terapia cu celule T (celule cunoscute că apără organismul de invadatori), implică reprogramarea acestora, astfel încât să poată lupta cu celulele maligne din sânge. In Romania tratamentul va fi disponibil in cativa ani la Fundeni.

  Raportează
 • postat de Ida Miercuri, 11 Iulie 2018 10:03 92.84.41.*** Link la comentariu
  0
  16

  Dumnezeu sa o odihneasca in pace! Guvernantii nostri ar trebui sa depuna eforturi pentru a-i ajuta pe cetatenii cu afectiuni oncologice si sa ne mai lase cu eforturile pe care le fac pentru a-i ajuta pe cei cu "afectiuni" juridice. Empatia lor e in directia gresita. "Penalii" au timp si energie sa militeze pentru drepturi pe care nu le merita in timp ce un pacient cu afectiuni oncologice si familia acestuia lupta singuri intr-un sistem bolnav nemaiavand putere si energie sa-si ceara drepturile. Pe cand preocuparea guvernantilor va fi ca si tratarea pacientilor cu afectiuni oncologice (si nu numai) sa fie aliniata la standardele europene? Imi cer iertare daca vi se pare ca am politizat subiectul, eu oricum sunt in tabara cu cei cu afectiuni oncologice; nu am nicio treaba cu politica decat in sensul in care aceasta imi ingreuneaza lupta: sa mergi in alt oras ca sa te tratezi desi ai Spital Judetean, sa faci 14 ore si jumatate cu trenul pana la Cluj, sa faci comparatie intre cum se face medicina la Cluj si cum se face la Galati...si multe, multe altele despre care doar pacientii cu afectiuni oncologice stiu iar guvernantii nu au timp sa vada.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 11 Iulie 2018 08:17 188.24.201.*** Link la comentariu
  0
  12

  Statul Roman e mort! Au ramas plevitii, hotii, si baietii de mici si bere...

  Dintr-o tara frumoasa, am ajuns o tara de loc - Nae

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.