Lipsa limbajului creşte agresivitatea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Psihologul clinician Nicoleta Purice a atras atenţia asupra problemelor care pot fi provocate de absenţa limbajului la copii.

„Lipsa limbajului la copil determină o încetinire în dezvoltare, o anumită agresivitate, pentru că neputând exprima ceea ce simte, ceea ce vrea, la un moment dat devine agresiv. Mai ales că nu ştie să se comporte adecvat, fiind şi mic”.

„Absenţa limbajului produce dereglări şi la nivel emoţional, pentru că el suferă pentru că nu-şi poate exprima dorinţele, nu se poate face înţeles. Se poate ajunge şi la refuzul comunicării şi al relaţionării cu mediul”.

„Copilul dezvoltă neîncredere în el şi se izolează. E bine ca orice întârziere în limbaj să fie tratată şi abordată serios de către părinţi, bunici, oamenii semnificativi din viaţa copilului şi să nu mergem pe premisa că nedezvoltarea limbajului poate fi semn de retard intelectual, de afecţiune sau boală. În general autismul este însoţit, de multe ori, de absenţa limbajului”, a atras atenţia specialistul.

Nu lăsaţi totul pe seama educatoarei!

„Limbajul se învaţă acasă, primii educatori ai copilului sunt părinţii. În grădiniţă se învaţă socializarea, se dezvoltă nivelul cognitiv, motricitatea prin exerciţiile fizice, dar vorbirea se învaţă acasă, de la primele sunete pe care le scoate copilul”.

„Dacă limbajul nu apare, este necesar să se meargă cu copilul la specialist”, a subliniat psihologul clinician Nicoleta Purice.

Citit 2781 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.