Comuna fără grădiniţe

Comuna fără grădiniţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Toate unităţile de învăţământ preşcolar din Pechea sunt şantiere * Copiii fie învaţă în două schimburi, fie sunt în bejanie în spaţii improprii la şcoli * Primarul PNL Iancu Boldea susţine că fondurile se dau pe criterii politice * Au fost cheltuite 14 miliarde de lei vechi, mai sunt necesare 8 miliarde de lei vechi * Unele lucrări s-au făcut de mântuială *

Patru, Doamne, şi toate patru! Comuna Pechea este cea care are cele mai multe unităţi de învăţământ preşcolar. Din nefericire, în niciuna procesul instructiv-educativ nu se poate desfăşura normal, pentru că toate, absolut toate se află în şantier.

Cum e cu banii daţi pe criterii politice

Primarul Iancu Boldea de la PNL a primit finanţare pentru toate cele patru grădiniţe de-odată, pe timpul guvernării partidului său, când şi inspectorul general de atunci avea aceeaşi  culoare politică. Recunoaşte că anul acesta nu a primit fonduri pentru continuarea investiţiilor, din aceleaşi motive şi nici măcar nu pare foarte supărat. Ca omul care s-a înfruptat şi acum aşteaptă să-i revină rândul.

„S-au făcut investiţii de 14 miliarde de lei vechi până acum. Mai avem nevoie de 8 miliarde. Sperăm să-i primim. Ştiam neoficial că ni s-au alocat ceva fonduri recent, dar am auzit că au fost redirijat apoi în altă parte. Lucrările s-au sistat în toate cele patru unităţi, iar noi trebuie să ne descurcăm”, spune, destul de senin, primarul Iancu Boldea.

Jumătate şantier, jumătate cursuri

La Grădiniţa Nr. 1, jumătate dintre săli sunt un adevărat şantier, jumătate sunt amenajate frumos pentru cele şapte grupe care învaţă în două schimburi. O săptămână, unii sunt dimineaţă, cealaltă săptămână rolurile se inversează. Aşa că, adio program de somn sau altceva pentru nişte copii cu vârste destul de fragede.

Ar mai fi de văruit şi de făcut instalaţia electrică, dar firma nici nu vrea să audă de finalizarea acestor lucrări fără să i se mai dea ceva bani. Măcar de şi-ar fi făcut bine treaba până acum! Dar nici cu asta nu se poate lăuda.

Lucrarea a fost licitată la un preţ mic, aşa că s-a muncit de mântuială, cu mână de lucru ieftină şi necalificată. Pereţii sunt valurile Dunării de ondulaţi, parchetul e pus cu denivelări, s-a dat cu vopsea lavabilă peste varul normal care a început să se umfle şi să se crape.

Chiar şi aşa, educatoarele şi-ar dori să se termine odată tot vacarmul: „E cumplit. Copiii mai mult dorm pe scăunele după-amiaza. Plus că stăm în condiţii improprii”, ne spune directoarea Ramona Palade.

La fel şi la Grădiniţa Nr. 3 se învaţă tot în două ture, în condiţii asemănătoare. Nici aici nu se ştie când vor fi reluate lucrările.

Cea mai gravă situaţie, la Grădiniţa Nr. 4

Grădiniţele  Nr. 2 şi 4 sunt mutate la şcolile din apropiere, unde li s-au alocat nişte spaţii. Cea mai rea situaţie, recunoaşte şi primarul Boldea, e la Grădiniţa Nr. 4, care a fost mutată în incinta Şcolii Nr. 4.

„Avem aici şi şcoală cu copii normali, dar şi pentru cei cu dizabilităţi. Nu e bine să-i avem acolo, de aceea voi vorbi cu firma să conving patronul să lucreze în avans. Eventual facem o convenţie. Nici eu nu pot veni cu finanţare, contractele fiind semnate prin ISJ”, mai spune primarul Iancu Boldea.

Până se îndură să le rezolve situaţia primarul, Inspectoratul Şcolar, administraţia judeţeană sau Guvernul, copiii vor face grădiniţa în condiţii improprii. Şi ce e mai rău,  nu se ştie cât va dura situaţia. După cum merg lucrurile la noi în ţară este posibil ca şi la anul, pe vremea asta, să nu se fi rezolvat nimic.

Explicaţii foto:

1 - Şantier la  Grădiniţă Nr 1

2 - Primarul Iancu Boldea

Citit 669 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.