Pesta porcină, confirmată în apropierea Galaţiului. Măsuri de protecţie şi supraveghere
Foto: Teodora Miron

Pesta porcină, confirmată în apropierea Galaţiului. Măsuri de protecţie şi supraveghere
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală a emis documentul de confirmare a virusului pestei porcine africane la porcii din ferma aflată în extravilanul oraşului, la doar câţiva kilometri de Galaţiului, acolo unde au fost ucişi toţi porcii încă de duminică.

Astfel, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în gospodăria respectivă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit marţi dimineaţă şi a aprobat Planul de măsuri în zona de protecţie şi cea de supraveghere. „În urma confirmării, pe 3 septembrie 2018, a prezenţei virusului pestei porcine africane de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, s-au aplicat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.

Aşadar, conform legislaţiei, s-a instaurat o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim trei kilometri, pe raza localităţii Galaţi, extravilan către Giurgiuleşti până la Port Docuri, şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 kilometri, care include zona de protecţie, pe raza municipiului Galaţi, limită nord – Metro; vest – Bulevardul Train Vuia, Strada Nae Leonard, Strada Saturn; sud – Trecere Bac; est – graniţa cu Republica Moldova, I.C. Bratianu şi Grindu (judeţul Tulcea).

În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

„Se menţin filtrele de control şi filtrele de dezinfecţie, atât cele rutiere, cât şi cele individuale din gospodăriile care deţin porci. Totodată, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi va interveni cu mijloace specializate pentru recuperarea eventualelor cadavre de animale de pe fluviul Dunărea, la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cu asistenţa specialiştilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi”, se mai menţionează în comunicatul Prefecturii.

Vă reamintim că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, iar proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. 1214/2009 modificată şi completată prin HG 484/2018.

Citit 8241 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Septembrie 2018 19:33

2 comentarii

 • postat de maricel
  Miercuri, 05 Septembrie 2018 12:25
  82.137.12.***
  traiasca psd.....hahahahahahahah
  2
  1
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 04 Septembrie 2018 21:19
  79.116.100.***
  O marlanie si o nesimtire in colonie! Eu nu mai sper in nimic aici!... e jale! Partidul asta ruginit ne-a tras in 1,5 ani... cu 15 ani in urma! Vadem ultimile luminitze de lumina europeana!
  5
  20
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.