În Mazepa II, o oază de verdeaţă a devenit parcare!

În Mazepa II, o oază de verdeaţă a devenit parcare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, din cartierul Mazepa II, o sesizare a unui gălăţean ne relata faptul că „între blocurile LC 8, LC9 şi LC5, un utilaj al Ecosal a desfiinţat un mic colţ verde al cartierului. La faţa locului, am constatat că doi lucrători ai amintitului serviciu comunitar „au ras copacii şi boscheţii, pentru că trebuie să amenajeze o parcare”.

Cosmin Ene (blocul LC9) ne-a spus că  „până ieri aici era un colţ verde care era cam neîngrijit, acum acest loc arată ca un spaţiu selenar”. 

Am sunat şi la Arhitectul şef al oraşului, doamna Teodora Voicilă, şi ne-a informat că „lucrările s-au realizat sub comanda Departamentului tehnic al Primăriei”.

Brăilenii au 22,42 mp de spaţiu verde de persoană, noi – doar 2,8 metri

Şi pentru că tot suntem în plină vară, am zis că n-ar fi rău să aflăm câtă verdeaţă mai există pe cap de locuitor la Galaţi, fireşte, încercând să ne raportăm la normele europene în materie. Nu ne vom putea pune în temă, dacă nu raportăm şi nu comparăm cantitatea de... verdeaţă pe cap de gălăţean cu cea din  judeţele aparţinătoare Regiunii de Sud - Est a României.

Astfel, studiul pus la dispoziţie de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Galaţi, potrivit normelor internaţionale în domeniu, articolul II din OUG nr. 114/2007 (care modifică şi completează OUG nr. 195/2005), indică faptul că fiecare român ar trebui să beneficieze de ozonul a 26 de metri pătraţi de pădure, până în 2013.

CITEŞTE ŞI   Lipsa locurilor de parcare ne sufocă la propriu!

„Cel puţin în privinţa gălăţenilor, situaţia nu este deloc îmbucurătoare, fiindcă potrivit ultimelor studii, stăm deloc bine la suprafaţa de spaţiu verde pe locuitor. Dacă ar fi să  facem o comparaţie între spaţiul  verde pe cap de locuitor al Regiunii Sud-Est, atunci trebuie să exemplificăm municipiul Brăila, care, potrivit statisticilor, se apropie de cerinţele europene, dispunând de o suprafaţă de 22,42 de metri pătraţi de spaţiu verde pe locuitor. La polul opus se află municipiul Constanţa, care are 1,97 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor”.

„Între cele 6 judeţe din jurisdicţia ARPM Galaţi, municipiul nostru (Galaţi) figurează cu o suprafaţă cuprinsă între 2,8 şi 3 metri pătraţi pe cap de locuitor. Cifra pentru Galaţi aparţine unui studiu mai vechi, fiindcă pentru municipiul nostru  încă nu a fost întocmit Registrul spaţiilor verzi”, ne-a spus Carmen Sandu, director executiv al Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Galaţi.

Din aceleaşi surse, mai reţinem că Tulcea deţine 11,58 metri pătraţi de verdeaţă pe locuitor, iar Buzăul - 12,90 metri pătraţi. Zona Vrancei, potrivit aceloraşi surse, deţine 5,87 metri pătraţi de spaţiu verde.   

Nu dorim prin acest semnal să arătăm cu degetul spre cineva anume, deşi tendinţa este de eliminare a micilor oaze de verdeaţă din municipiul Galaţi. Dorim mai ales să înţelegem fiecare că e nevoie să asigurăm un echilibru în mediul înconjurător.

Gălăţenii au nevoie de mai mult ozon, fiindcă în ultimii 20 de ani haina verde a municipiului a sărăcit vizibil. Şi apoi,  de la 3 metri pătraţi de verdeaţă - cât este în prezent - şi până la 26 de metri pătraţi, pe care trebuie să-i atingem în mai puţin de 2 ani, calea e lungă. Asta dacă dorim să ne aliniem la standardele europene.

Citit 2210 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.