FOTO și VIDEO | Ziua Pompierilor din România. Sublocotenentul Gheorghe Stan, înaintat în grad la 97 de ani
Foto: Iulia Kelt

FOTO și VIDEO | Ziua Pompierilor din România. Sublocotenentul Gheorghe Stan, înaintat în grad la 97 de ani
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "General Eremia Grigorescu" era ieri plină de oaspeți. Copii așteptând nerăbdători să încerce sirenele și semnalele luminoase, oficialităţi, prieteni, foști colegi, acum în rezervă.

13 septembrie este Ziua Pompierilor din România, moment ales fiindcă, în urmă cu 170 de ani, în această zi, 100 de pompieri şi-au dat viaţa în Bătălia de la Dealul Spirii pentru a apăra Revoluţia de la 1848. Este ziua în care ne reamintim că "băieţii de la ISU" sunt, de fapt, militari. Ni se aduce aminte că veteranilor de la 1848 li s-a acordat prima decoraţie militară românească - Pro virtute militari, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Şi, văzându-i pe cei de azi grupaţi în jurul drapelului, ne amintim şi că, tot drept recunoaştere a eroismului pompierilor, pe 13 septembrie 1863, s-au înmânat noile drapele de luptă Oştirii Ţării, Batalionul de pompieri Bucureşti (înfiinţat încă din 1861) primind primul drapel de luptă din chiar mâna domnitorului.

Mulţi au fost cei care, în istoria de 170 de ani a pompierilor militari români, au servit cu cinste şi credinţă, sărind în ajutorul semenilor aflaţi în nevoie. Individual, pompierii nu ies aproape niciodată în evidenţă; sunt mai mult decât o echipă, sunt o familie, şi funcţionează ca un mecanism bine uns, în care fiecare rotiţă este indispensabilă.

Imagini video cu startul festivității:

La ceas aniversar, însă, e momentul pentru înaintări în grad, pentru felicitări şi recunoaşterea meritelor individuale. Nici ieri nu au lipsit asemenea momente, mai ales că suntem în anul Centenarului Unirii. Fără îndoială, în centrul atenţiei a stat înaintarea în grad a sublocotenentului Gheorghe Stan, care a devenit, în aplauzele colegilor, locotenent. Până aici, nimic ieşit din comun, dar proaspătul locotenent are 97 de ani, este veteran de război şi a trăit, practic, o mare parte din istoria armei sale. A fost încorporat la Galaţi, unde, îşi aminteşte, pompierii erau dotaţi cu maşini. Pe urmă, trimis la Cahul, a trebuit să meargă la intervenţii cu sacalele, fiindcă acolo alte dotări nu erau. Războiul este o experienţă prin care dl locotenent Stan speră ca niciunul dintre noi să nu treacă. E fericit să-şi vadă colegii veseli, îi felicită pe toţi, dar mai ales pe cei înaintaţi în grad odată cu dumnealui. Ştefan Cristinel Gaiţă, Ghiţă Cătălin Patriche, Marius Marian Lovin, Ionuţ Marius Costel Toma, Ioan Florin Ciurdaş, Gheorghe Iulian Frosă şi Carmen Nadia Pavel Neculae au devenit ieri plutonieri adjutanţi, iar maiorul Daniela Cătălina Melinte Mihai a devenit locotenent-colonel.

Tuturor, felicitări!

Citit 5040 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 11:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.