Protestul de la Galaţi al studenţilor basarabeni, pe agenda lui Emil Boc

Protestul de la Galaţi al studenţilor basarabeni, pe agenda lui Emil Boc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ineditul protest de joi al studenţilor basarabeni din Galaţi a ajuns şi la urechile premierului Emil Boc, care a promis rezolvarea problemei.

După ce Clubul Studenţilor Basarabeni din Galaţi a protestat pe scările Universităţii „Dunărea de Jos”, în paralel cu colegii basarabeni din Iaşi, Bucureşti şi Timişoara, autorităţile române au declarat că situaţia va fi remediată curând.

Basarabenii au solicitat eliminarea taxelor consulare pentru obţinerea permiselor de şedere şi elaborarea unui cadru legislativ simplificat care să permită în mod real accesul tinerilor din Republica Moldova la studii în România.

Potrivit site-ului www.basarabeni.ro, în urma protestului, premierul Emil Boc a declarat că majorarea taxelor consulare pentru studenţii basarabeni ţine de o interpretare extensivă a legii şi că ministrul interimar al Externelor, Cătălin Predoiu, a fost mandatat să rezolve problema.

„În privinţa taxei consulare este o problemă birocratică. Am discutat-o vineri cu ministrul de Externe, care a primit mandat să studieze cu colegii din MAE interpretarea textului respectiv, pentru că la prima abordare se pare că este vorba despre o interpretare a unui text, iar acest lucru poate fi rezolvat fără nicio altă intervenţie guvernamentală sau legislativă", a declarat Emil Boc, citat de site-ul menţionat.

„Vă asigurăm că vom reveni la normalitate şi că vom evita apariţia unor cazuri precum cel de la Universitatea Dunărea de Jos”, a mai spus premierul Emil Boc.

Studenţii care au protestat joi la Galaţi susţin că legea care reglementează perceperea taxei pentru permisul de şedere este neclară în privinţa categoriilor de plătitori.

Astfel, sunt scutiţi de la plata taxei consulare studenţii străini care învaţă la buget şi încasează şi bursă de merit. În schimb, colegii lor de la buget care nu iau bursă sunt nevoiţi să achite taxa consulară pentru a putea studia în România.

Tinerii basarabeni le cer autorităţilor române să îi scutească şi pe aceştia din urmă de la plata taxei consulare. În această situaţie, la Galaţi sunt circa 60 de studenţi.

Comentariu foto: Mesajul „nu vă faceţi că plouă!” a ajuns şi la urechile premierului Emil Boc

Citit 729 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.