Dr. Quinn de Cavadineşti

Dr. Quinn de Cavadineşti
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Protagonista celebrul serial de televiziune „Dr. Quinn Medicine Woman” are o demnă urmaşă în comuna gălăţeană Cavadineşti. Localnicii se consideră norocoşi pentru că au devenit pacienţii unui medic tânăr şi pasionat de ceea ce face: dr. Carmen Buleandră *

La Cavadineşti, una dintre cele mai îndepărtate comune ale judeţului faţă de municipiul Galaţi, există două cabinete medicale, unul la Găneşti şi unul în satul de reşedinţă. Pentru ca localnicii să aibă parte în fiecare zi de asistenţă medicală de specialitate, doi medici de familie vin, fiecare, câte trei zile pe săptămână de la Vlădeşti şi, respectiv, de la Măstăcani.

Vineri, când am ajuns noi în localitate, la cabinetul medical aflat la etajul singurului bloc funcţional din comună dădea consultaţii dr. Carmen Buleandră.

Copii cu probleme

Tânărul medic specialist în medicină de familie, în vârstă de 33 de ani, a absolvit facultatea în Timişoara, oraş în care a şi lucrat o vreme. Este gălăţeancă, dar cei 15 ani petrecuţi în Timişoara şi-au pus amprenta bănăţeană asupra accentului ei. Deşi a venit de puţin timp în comună, localnicii au şi îndrăgit-o.

„Deşi sunt la început, şi încerc să-mi cunosc pacienţii, am fost surprinsă de numărul copiilor cu probleme. Mă aşteptam ca altfel să arate copii de la ţară, mai sănătoşi, mai puternici”.

„Copiii din Cavadineşti sunt anemici, cu sechele de rahitism, subponderali. Nu îndeplinesc nici criteriile de copil clinic sănătos şi armonios dezvoltat. M-a surprins acest lucru”.

„Copilul nu e cel pe care îl ştiam din timpul facultăţii, viguros şi care poate tolera mai uşor o boală. Sunt şi cazuri de epilepsie. Fibra biologică nu mai e cea care a fost”, ne-a declarat medicul.

Multe cazuri de cancer

„M-a surprins neplăcut faptul că avem multe cazuri de cancer hepatice, gastrice, nu numai hematologice. Din păcate, nici primăria nu are posibilităţi financiare pentru testarea apei, pentru verificarea concentraţiei de nitraţi şi nitriţi, probe care înainte se făceau gratuit de către Sanepid. Încerc să adun toate datele într-o statistică pe care o voi trimite inclusiv către Prefectură în speranţa că se vor aloca bani pentru testarea apei”, ne-a declarat tânărul medic.

Cabinetul medical este amenajat corespunzător, cu sală separată de tratamente şi aparatură de urgenţă.

Dr. Buleandră colaborează cu nişte medici din Franţa care îi sunt prieteni şi îi mai trimit medicamente pentru tensiune şi inimă şi vitamine cu care îşi poate ajuta pacienţii.

Medic de ţară

Dr. Carmen Buleandră s-a obişnuit să facă naveta de la Galaţi şi uneori doarme în comună pentru a le putea fi de folos pacienţilor. Când va începe vaccinarea antigripală ştie că va trebui să vină la cabinet şi după-amiaza. Colaborează cu Facultatea de Medicină din Galaţi, unde susţine cursuri de farmacologie.

De ce a ales să fie medic de ţară renunţând la confortul oraşului? „În viaţă se spune că trebuie să o iei cu începutul şi pentru a urca pe scara profesională trebuie să o iei de jos, ca să cunoşti fiecare treaptă. Dacă sari peste trepte, când ajungi sus, te ia cu ameţeală şi uiţi anumite realităţi”.

„A fi medic la ţară, este o experienţă foarte utilă. Profesorul cu care am dat examenul de specialitate ca medic de familie a spus că în partea a doua a vieţii a lucrat ca medic într-o comună de lângă Bucureşti şi că medicina la sat este o a doua facultate. E foarte adevărat”.

„Situaţia te învaţă să fii «dr.  Quinn». Nu ai decât un tensiometru şi stetoscop. Cabinetul e dotat şi, cu ce am cumpărat ca aparate, merge bine. Asta am vrut să fac”.

„Am momente în care mă gândesc că nu aş merge în oraş. Confortul de care am nevoie este respectul. Am lucrat ca medic în Timişoara şi respectul pacientului faţă de halatul alb e mult mai mare la sat. Aici ştiu să vină să mulţumească pentru că ţi-ai dat interesul ca medic”.

„În oraş eşti tratat ca un chelner, eşti la cheremul pacientului şi e o lipsă reală de respect faţă de medic. Această lipsă de respect duce, de cele mai multe ori, la frustrări. Mulţumesc, nu mi s-a întâmplat şi nu am cum să mă schimb”, ne-a declarat dr Quinn de Cavadineşti.

Citit 4359 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.