La doar câţiva kilometri de Galaţi. A fost confirmat al 13-lea focar de pestă porcină africană

La doar câţiva kilometri de Galaţi. A fost confirmat al 13-lea focar de pestă porcină africană
Autorităţile sanitar veterinare au ucis toţi cei 34 de porci din gospodărie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un nou focar de pestă porcină confirmat. De data aceasta este vorba despre o gospodărie situată în extravilanul municipiului Galaţi, în zona Bădălan – Zătun. În respectiva gospodărie erau crescuţi patru porci adulţi şi 30 de purcei recent fătaţi.

„Este vorba despre o gospodărie situată în extravilanul municipiului Galaţi, în zona Zătun – Bădălan. Proprietarul a anunţat, în urmă cu două zile, medicul veterinar împuternicit pe zona Galaţiului, acesta s-a deplasat acolo, ne-a anunţat pe noi, am prelevat probe, pe care le-am trimis la Laboratorul Sanitar şi pentru Siguranţa Alimentelor, acreditat pentru pestă porcină, Bacău, am fost rearondaţi la Bacău în loc de Iaşi. În urma sosirii buletinului de analiză cu rezultat pozitiv, cu identificarea genomului viral, ne-am întrunit în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), unde am analizat şi aprobat planul de măsuri. Urmează să uciderea preventivă şi evaluarea animalelor pentru a se putea plăti despăgubirile în termen legal”, ne-a explicat Carmen Stroia, directorul Direcţiei Sanitar veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.

Astfel, după şedinţa CJSU, autorităţile sanitar-veterinare, însoţite de militari, jandarmi, angajaţi ai Ecosal şi poliţişti au mers în gospodăria respectivă şi au ucis toţi porcii şi au făcut dezinfecţie.

Până în prezent, conform sursei citate, în judeţul Galaţi au fost confirmate 13 focare de pestă porcină africană şi au fost ucişi 263 de proci, la care se adaugă şi cei 34 de joi, 27 septembrie 2018. „Au fost ucişi 97 de porci la Suceveni, 94, din care 20 în primul focar, restul fiind din gospodării, la Tudor Vladimirescu, nouă porci la Vameş, 44 la Rogojeni şi 19 în primul focar depistat în extravilanul municipiului, la o fermă. La aceştia se adaugă şi cei 34 de porci din gospodăria la care tocmai s-a confirmat prezenţa virusului”, ne-a declarat Carmen Stroia.

Tot în extravilanul municipiului a fost găsit şi un porc mistreţ mort, la care a fost confirmat virusul pestei porcine africane. „Au fost organizate vânători, dar nu s-a mai confirmat virusul la niciun exemplar. Au fost trimise probe la analize pentru toţi mistreţii vânaţi, dar nu era niciunul cu pestă”, a conchis Carmen Stroia.

Trebuie precizat că cei 37 de localnici din suceveni, rămaşi fără porci din cauza pestei porcine, au primit deja despăgubirile. Urmează ca toţi cei care au avut de suferit din cauza virusului să primească despăgubiri de la stat.

Citit 10177 ori Ultima modificare Vineri, 28 Septembrie 2018 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.