Tancurile gălăţene au împlinit 50 de ani
Foto: Iulia Kelt

Tancurile gălăţene au împlinit 50 de ani
"Cavalerii negri", la ceas aniversar
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Luni, 1 octombrie, Batalionul de Tancuri 284 Galaţi a marcat 50 de ani de existenţă. Ca succesoare a fostului Regiment de Tancuri 267 "Cuza Vodă", unitatea este acum participant activ la misiuni internaţionale şi una dintre cele mai bune structuri de blindate din ţară.

Jumătate de secol a trecut de când fostul Regiment de Tancuri 267 "Cuza Vodă" s-a transformat în Batalionul 284, direct subordonat Brigăzii Mecanizate 282 "Unirea Principatelor" de la Focşani. Momentul nu putea trece nemarcat de "cavalerii negri" de la malurile Dunării, mai ales în contextul în care, anul viitor, această armă va aniversa un secol de existenţă în România. Astfel, în prezenţa oficialităţilor locale, militare şi civile, a foştilor comandanţi, acum rezervişti, care au deservit arma încă de la înfiinţarea batalionului şi, bineinţeles a cadrelor active, unitatea a sărbătorit în clasicul stil cazon, aducând, laolaltă, şi meritele celor vii, şi amintirea eroilor, trecuţi la cele veşnice şi pomeniţi de un sobor de patru preoţi.

"Batalionul a obţinut an de an rezultate bune şi foarte bune pe timpul instrucţiei, exerciţiilor şi antrenamentelor de specialitate. Destinat să sporească forţa de apărare a unităţilor aflate de strajă în poarta Focşanilor, batalionul a dovedit în scurt timp operativitatea şi precizia în executarea misiunilor, trecând cu succes probele de foc din poligoanele de tragere. Personalul batalionului a demonstrat pregătirea militară de excepţie prin participarea la misiuni individuale în cadrul altor structuri de securitate desfăşurate în afara teritoriului naţional, în teatrele de operaţii din Bosnia Herţegovina, Kosovo, Afganistan şi Irak", le-a transmis tanchiştilor gălăţeni ministrul apărării naţionale Mihai Fifor, printr-un mesaj citit de colonelul Iulian Daniliuc, comandantul Brigăzii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" Focşani.

Anul 2014 a reprezentat un moment istoric pentru batalionul gălăţean, confirmat de participarea în afara graniţelor României, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, a unei subunităţi de tancuri, la exerciţiul multinaţional ROT 14-4 Combined Resolve II, exerciţiu deosebit de complex în care s-au antrenat în comun aproximativ 4.000 de militari din 13 ţări.

Meritele deosebite în exercitarea îndatoririlor au făcut ca cinci militari ai batalionului să primească la aniversarea a jumătate de secol de existenţă a unităţii embleme de onoare, înmânate de locţiitorul comandantului Diviziei Infanterie "Getica", generalul de brigadă Claudiu Sava.

Citit 4719 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2018 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.