O nouă promoţie de veterani ai căsniciei. Cum puteţi fi premiaţi la nunta de aur

O nouă promoţie de veterani ai căsniciei. Cum puteţi fi premiaţi la nunta de aur
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

O verighetă pusă pe deget atunci când s-au legat în faţa lui Dumnezeu că vor fi soţ şi soţie, o verighetă de argint, adăugată atunci când au sărbătorit nunta de argint - 25 de ani de căsnicie, şi o alta, de aur, care, pe 18 august, a primit binecuvântarea cununiei reînnoite la 50 de ani de căsnicie. Sunt cele trei verighete pe care le poartă pe deget soţii Maricela şi Georgel Popa, una dintre perechile "de aur" premiate ieri de Primăria municipiului Galaţi.

Nu mai puţin de 127 de cupluri şi-au sărbătorit, ieri, semicentenarul căsniciei în sala Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" din Galaţi. Pentru longevitatea relaţiei, perechile au fost recompensate de Primăria municipiului Galaţi cu flori, diplome, câte un cec în valoare de 500 de lei şi un spectacol oferit de artiştii Teatrului "Nae Leonard".

Aşa cum aţi mai putut citi în "Viaţa liberă", premierea seniorilor de aur a devenit tradiţie din 2006 încoace. De atunci şi până acum, nu mai puţin de 5.961 de perechi care au împlinit jumătate de veac de viaţă împreună au fost premiate de municipalitate. Un motiv serios să-i întrebăm pe sărbătoriţii de ieri cum se păstrează o căsnicie vreme de 50 de ani.

Secrete de familie

"O căsnicie ajunge la 50 de ani cu îngăduinţă, cu răbdare. Cu foarte multă răbdare! Şi bineînţeles că noi, ca femei, trebuie să aplanăm atmosfera în casă. Tu, ca mamă şi soţie, trebuie să aplanezi orice agitaţie, un ton mai ridicat. Să calmezi lucrurile, bineînţeles dacă eşti ascultată şi de copii, şi de soţ, şi de toţi din casă. Dacă nu, nu merge treaba", ne-au mărturisit Gheorghe şi Maria Popa.

"Căsnicia se ţine cu multă răbdare, cu înţelegere, cu multă dragoste. Îmi amintesc că eram în spital, lângă soţul meu, şi îl ţineam de mână când am fost întrebată câţi ani de căsătorie avem. Când am răspuns că împlinim 50, mi-au spus că mai rar au întâlnit aşa ceva. Noi aşa am fost în toţi cei 50 de ani. Avem doi copii, trei nepoţi, ne-am împăcat foarte bine. Dar important a fost să fim împreună la bine şi la rău. Tot timpul am fost lângă soţul meu şi el lângă mine! Noi, femeile, în ciuda aparenţei, suntem mai puternice şi cu mai mult curaj de viaţă pentru a merge mai departe", ne-a dezvăluit familia Ecaterina şi Nicolae Condrea.

"Căsătoria se ţine cu dragoste şi înţelegere! Cu simpatie unul faţă de celălalt. Când doi tineri aleg să meargă împreună pe drumul căsniciei, să se lase unul după celălalt. Dacă unul are o idee, să o pună în practică amândoi! Şi la greu, şi la bine, să fie împreună. Avem un singur băiat, inginer, avem o nepoţică de 11 ani, foarte drăgălaşă. Pe 18 august, noi am făcut cununia religioasă de 50 de ani. Asta e prima noastă verighetă, aceasta e de la 25 de ani, iar aceasta de la 50 de ani de căsnicie. Trei verighete purtăm!", ne-au arătat Maricela şi Georgel Popa.

Cum puteţi fi premiaţi pentru 50 de ani de căsnicie

Mai mulţi cititori ne-au întrebat ce trebuie să facă pentru a beneficia de premiul oferit de Primăria municipiului Galaţi la 50 de ani de căsnicie. Potrivit hotărârii adoptat de Consiliul Local, familiile care au aniversat jumătate de veac de viaţă împreună trebuie să depună la Registratura Primăriei municipiului Galaţi un dosar cu următoarele documente: cerere, acte de identitate - în copie şi certificat de căsătorie - în copie.

Citit 4390 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2018 12:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.