Ancheta de la „Buna Vestire”: „Pacienta nu prezintă infecţie!”

Ancheta de la „Buna Vestire”: „Pacienta nu prezintă infecţie!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anda Vasile, pacienta de 29 de ani care a născut duminică, 15 noiembrie, la Maternitatea „Buna Vestire” şi care ar fi fost infectată de o asistentă care a şters-o nu cu un pansament steril, ci cu un halat cules de pe podea, se simte bine - a precizat pentru „Viaţa liberă” şeful secţiei de Obstetrică, dr. Costache Ioan Botezatu.

„Nu ni s-a plâns de nimic”

„Pacienta nu a reclamat în niciun moment conduita personalului medical al spitalului, a mai spus dr. Botezatu. Printr-un raport, asistenta în cauză ne informează că a ridicat de pe podea un halat, l-a întors pe partea cealaltă şi l-a aşezat sub picioarele pacientei a cărei plagă operatorie fusese deja pansată cu materiale sterile”.

„Cu acest halat i-au fost şi ştersele gambele pacientei. Totuşi, distanţa de la locul în care a fost aşezat halatul şi utilizat halatul şi plagă era suficient de mare, mai ales că plaga era pansată”.

„Uneori, peste plaga pansată se aşează pungi cu gheaţă care, de asemenea, nu sunt sterile. Dar atât timp cât există pansamentul, nu apar probleme”.

Mai confirmă cineva această varianta? „Am primit raportul scris din partea asistentei. Apoi, am primit şi confirmarea verbală din partea medicului care a fost mâna a doua la intervenţia respectivă şi care susţine de asemenea că lucrurile au decurs astfel. Suntem în aşteptarea confirmării sale scrise” a explicat dr. Botezatu.

Tratament cu antibiotic, potrivit protocolului

„Pacienta nu prezintă semnele unei infecţii, tratamentul cu antibiotice în cazul ei fiind cel administrat potrivit protocolului terapeutic, în cazul unei intervenţii chirurgicale. Medicul curant a prescris tratament cu antibiotice pentru o perioadă de patru zile „având în vedere incidentul”.

Acest tratament nu îşi avea justificare având în vedere că pacienta nu prezintă semne de infecţie şi a fost suspendat”, a mai precizat dr. Costache Ioan Botezau.

Această variantă a fost confirmată şi de directorul medical al  Maternităţii „Buna Vestire”, dr. Liliana Docan (FOTO 2).

„Considerăm că informarea presei cu privire la acest fapt, făcută în lipsa informării şi sesizării adresate mai întâi şefului de secţie şi conducerii spitalului este de natură să prejudicieze imaginea spitalului”, a precizat dr. Botezatu.

Pacienta, despre care atât dr. Docan cât şi dr. Botezatu, declară că a fost vizibil afectată de presiunea la care a fost supusă recent, nu a mai dorit să vorbească cu presa. Sperăm că o va face, totuşi, pentru a ajuta la clarificarea situaţiei.

Până una alta, un lucru e sigur: potrivit medicilor, atât mama cât şi fiica sunt sănătoase şi se pregătesc să păşească împreună spre viitor.

Mărturia soţului - „Soţia mea este bine”

Aşa cum au spus şi medicii, pacienta maternităţii a fost afectată de faptul că a ajuns brusc în centru atenţiei presei, aşa că nu a mai putut da declaraţii. A făcut-o, însă, soţul femeii, Vasile Cătălin (FOTO 3):

„Soţia mea nu suferă, în momentul de faţă, de nici o infecţie. Nu a mai putut ieşi în faţa presei, dar m-a rugat pe mine să vă spun acest lucru. Indiferent de evenimentul petrecut în sala de operaţii, ea şi copilul sunt bine”, a precizat Cătălin Vasile.

„M-a supărat însă un lucru. Am aflat de la soţie despre ieşirea în presă, pentru că m-a sunat. Dacă n-ar fi făcut-o, aş fi aflat din presă şi vă daţi seama ce fel m-aş fi simţit atunci”, a mai precizat soţul femeii care a născut prin cezariană, duminică, la Maternitatea „Buna Vestire”.

La „Buna Vestire” - „Lucrurile s-au schimbat în bine”

„Îmi pare tare rău că trebuie să apărem în presă cu astfel de incidente, mai ales acum când „Buna Vestire” cunoaşte o creştere din toate punctele de vedere, inclusiv al calităţii actului medical şi al dotărilor”.

„Eu lucrez aici de 23 de ani şi va pot spune cu certitudine că foarte multe lucruri s-au schimbat în bine. Dacă în ultimii cinci ani adresabilitatea scăzuse, în cursul lui 2009 am avut deja 1.218 naşteri şi ne aşteptăm ca până la finele anului numărul să crească până la circa 1.350”.

„Este foarte adevărat că nu putem avea numai succese. Există şi intervenţii dificile şi cazuri dramatice, dar domină cazurile rezolvate bine”, a precizat şeful secţiei de Obstetrică din cadrul Maternităţii „Buna Vestire”, dr. Costache Ioan Botezatu.

Citit 2544 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.