Copilul meu - dependent de internet?

Copilul meu - dependent de internet?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Câte ore petrece cel mic, zilnic, în faţa monitorului? * Este irascibil atunci când îi limitaţi accesul la internet? * Ignorarea pedepselor - o problemă serioasă * Afecţiuni asociate utilizării prelungite a calculatorului *

Internetul este, fără doar şi poate, unul dintre cele mai utile instrumente pe care le avem la îndemână, în momentul actual. Am putea spune chiar că el a devenit cvasi-indispensabil, în multe dintre ariile de activitate care presupun comunicare la distanţă în timp real sau accesarea rapidă de informaţii.

Comunitatea utilizatorilor din România este în continuă creştere, dar, din păcate, se majorează pe zi ce trece şi numărul celor care nu mai folosesc internetul doar pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu sau pentru a-şi satisface curiozitatea sau nevoia de divertisment.

Vorbim aici despre persoanele care dezvoltă o adevărată dependenţă de activităţile on-line din pricina căreia pot avea de suferit şi pe plan fizic, dar şi emoţional.

Monitorizare şi interdicţie

Sigur că cel mic trebuie să înveţe să folosească internetul de la o vârstă fragedă, pentru a se putea integra social. Totuşi, părintele trebuie să monitorizeze activitatea on-line a copilului şi să o îngrădească în aşa fel încât cel mic să nu aibă de suferit.

Timpul dedicat lecţiilor nu trebuie diminuat. De asemenea, durata discuţiilor pe Yahoo Messenger trebuie limitată în aşa fel încât să nu substituie timpul pe care copilul  îl petrece alături de prieteni, la joacă.

Există şi părinţi care se declară pe deplin mulţumiţi de faptul că cel mic „este la calculator” şi nu se expune nici unui pericol. Abordare este complet greşită.

Nesupravegheat, copilul poate să îşi ocupe timpul cu jocuri violente, poate accesa site-uri cu conţinut dedicat exclusiv adulţilor -activităţi care îi pot dăuna dezvoltării armonioase, atât pe plan psihic cât şi fizic.

Din aceste motive, părintele trebuie să fie în permanenţă atent la site-urile pe care le accesează copilul, la jocurile pe care acesta le preferă şi la comunităţile online cărora le aparţine. Un ajutor îl reprezintă şi funcţia „parental control” pe care o oferă tot mai multe site-uri.

Semnale de alarmă pentru părinţi

Părintele ar trebui să îşi facă griji atunci când copilul petrece ore în şir în faţa monitorului, alegând internetul ca principal canal de socializare. De asemenea, un semnal de alarmă trebuie să îl constituie starea de agitaţie, nervozitate şi chiar panică a copilului atunci când i se interzice accesul la internet.

Dacă s-a ajuns până la punctul în care copilul refuză să se conformeze cerinţelor şi ignoră chiar pedepsele, numai de dragul distracţiilor on-line, poate că ar fi momentul să cereţi sfatul unui psiholog.

Nu în ultimul rând, cel mic poate suferi de afecţiuni oculare cauzate de timpul îndelungat petrecut în faţa calculatorului sau de boli ale coloanei vertebrale, provocate de o eventuală poziţie incorectă în scaun.

Citit 605 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.