Scumpirea asigurarilor auto

Scumpirea asigurarilor auto
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se scumpesc din nou poliţele de asigurare auto obligatorii. Mai exact de la 1 ianuarie, anul viitor. Asiguratorii anunţă creşteri, în medie, cu 20-30 la sută. Motivele invocate de reprezentantii firmelor sunt în principal creşterea numărului de accidente şi scumpirea pieselor de schimb.

Mi se pare normal să crească numărul de accidente pentru că a crescut şi numărul de maşini, dar asta implică creşterea numărului de asigurări încheiate, şi deci mai mulţi bani încasaţi de asiguratori pentru a rezolva problemele clienţilor ghinionişti.

Nici scumpirea pieselor de schimb nu prea ţine, poate doar s-au raportat la cursul valutar (majoritatea pieselor fiind importuri), iar dacă asiguratorii s-ar fi oprit doar la atât nu ar fi deranjat pe nimeni.

Soluţia ar putea fi ca această Comisie de Supraveghere a Asigurărilor să practice o politică de reglementare a asigurătorilor mai restrictivă, potrivit normelor în vigoare - în ultimul an, poliţa RCA putând fi scumpită o dată la trei luni.

Societăţile de asigurare se mai ascund şi în spatele faptului că plătesc anual sute de milioane de euro pentru maşini accidentate sau furate, iar  asiguratorii estimează că mai mult de jumătate din aceaste sume au fost plătite pentru accidente înscenate.

Într-un sfert dintre cazuri se dovedeşte că asiguraţii care cer despăgubiri sunt escroci şi că şi-au înscenat dauna pentru a fi despăgubiţi. Acest tip de fraudă se aplică însă doar asigurărilor CASCO şi nu ar trebui să afecteze în nici un fel preţul asigurărilor RCA.

De la anul, cel mai mic preţ al unei poliţe RCA va fi de 300 de lei, iar asiguratorii pot acorda şi reduceri. Reduceri la calitatea reparaţiilor, dacă este să ne luăm după cazul prezentat la televizor, al şoferului căruia firma de asigurări dorea să-i repare maşina cu piese la mână a doua - iar acesta nu este un caz izolat.

Se pare, deci, că nu firmele de asigurări au clienţi escroci, ci noi, cetăţenii, sau mă rog şoferii de rând, suntem clienţii unor escroci lacomi.

Citit 1240 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.