Confirmare de laborator. La Suceveni, mistreţi decedaţi din cauza pestei porcine
Foto: Teodora Miron

Confirmare de laborator. La Suceveni, mistreţi decedaţi din cauza pestei porcine
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a întrunit vineri, 9 noiembrie 2018, pentru a dispune măsurile care se impun în condiţiile de confirmare a virusului pestei porcine africane atât la porci domestici, cât şi la porci mistreţi. Confirmarea a venit de la Institutul Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

„Avem două confirmări, una pe porc mistreţ, una pe porc domestic. Avem, pe Fondul de Vânătoare nr. 30 de la Suceveni, confirmare la trei porci mistreţi, din cinci găsiţi morţi. La porcul domestic a venit confirmarea diagnosticului pentru exploataţia din Independenţa, acolo unde au fost ucişi 16 porci încă de sâmbăta trecută, când a apărut suspiciunea. S-a dispus punerea sub supraveghere a zonei şi catagrafierea tuturor suinelor din comuna Independenţa”, ne-a explicat Carmen Stroia, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.

Conform sursei citate, în comuna Independenţa sunt înregistraţi 223 de porci, dar catagrafierea este necesară pentru a se stabili câte animale mai sunt efectiv în gospodării.

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat şi la trei porci mistreţi, dintr-un total de cinci, găsiţi morţi, în stare de putrefacţie, pe Fondul de Vânătoare nr. 30 Suceveni, fond aflat în administrarea Romsilva. „Am luat deja toate măsurilor de precauţie pentru extragerea tuturor exemplarelor de pe acel fond de vânătoare pe baza cotei de vânătoare aprobate de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Mai avem de extras doar şase exemplare din cota aprobată”, ne-a explicat Valentin Hahuie, directorul Direcţiei Silvice Galaţi.

Conform datelor oficiale, pe fondul de vânătoare din Suceveni sunt 32 de porci mistreţi, 16 dintre ei figurând în cota de vânătoare aprobată. Problema este însă faptul că mistreţii migrează foarte repede, motiv pentru care numărul lor poate varia de la o zi la alta. „Mistreţul migrează şi 30 de kilometri pe zi, dacă nu are hrană sau confort, el migrează ca un vector de răspândire a bolii”, ne-a mai explicat Valentin Hahuie.

Până în prezent, pe fondul de vânătoare din Suceveni au fost vânaţi cinci porci mistreţi, toţii fiind sănătoşi, alţi cinci fiind găsiţi morţi. Astfel, conform cotei impuse, alţi şase porci mistreţi ar trebui vânaţi, numai că perioada nu este foarte bună pentru vânătoare.

Acest lucru este confirmat şi de directorul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Galaţi. „Vânătorii şi paznicii de vânătoare pe care îi avem angajaţi fac patrule mixte în fiecare zi. Mai mult decât atât, am luat la pas toate pădurile şi toate câmpurile, nu am descoperit niciun cadavru. Suntem într-o alertă continuă, mai ales că ne afectează şi focarul de la Vrancea. Lumea a înţeles că trebuie să mergem la vânătoare să luăm probe pentru a limita răspândirea pestei”, ne-a declarat Adrian Alexandru, directorul AJVPS Galaţi

În acest sezon de vânătoare au fost împuşcaţi 88 de porci mistreţi, toţi fiind sănătoşi. „Anul trecut am avut ca şi cotă 182 de mistreţi şi am realizat până finalul sezonului, care s-a încheiat pe 14 mai, 153. Acum, din 348 de capete ca şi cotă, avem 88 vânate, deci stăm mult mai bine ca anul trecut”, a conchis directorul AJVPS Galaţi.

Citit 3666 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018 11:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.