Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor s-a extins şi în judeţ

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor s-a extins şi în judeţ
Sediul CARP Galaţi din strada Domnească
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi a răspuns numeroaselor solicitări primite din partea vârstnicilor din localităţile rurale şi a deschis, până acum, 15 filiale în mai multe comune din judeţ.

Una dintre puţinele speranţe pe care foarte mulţi dintre gălăţenii de vârsta a treia le au pentru a trece peste greutăţile de zi cu zi şi pentru a mai scăpa de marginalizarea la care de multe ori sunt supuşi o reprezintă Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, o instituţie care a împlinit anul trecut 110 ani de activitate. Mulţi dintre ei au mai mare încredere în această instituţie decât în bănci, fiind destule cazuri în care şi-au retras economiile din conturile bancare, depunându-le la CAR-ul Pensionarilor, ca fond social.

Fondată în 1907, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi a pornit la drum cu 111 membri. Numărul membrilor CAR a ajuns, în anul 2000, la peste 15.000, iar astăzi sunt aproape 59.000. "Au existat cerinţe să ne extindem activitatea şi la nivelul localităţilor rurale. Până în acest moment s-au înfiinţat 15 sucursale ale Casei noastre în diferite zone ale judeţului, astfel că fiecare sucursală are cinci-şase comune în jur. Ne-am dus aproape de pensionarii din judeţ, ca să le venim în ajutor, astfel că la aceste filiale avem în jur de 12.000 de membri şi oamenii primesc serviciile oferite de noi în localităţile lor", spune profesorul Ion Lucian Mehedinţi, doctor în economie, preşedintele CARP Galaţi.

"În afară de principala activitate, cea de acordare de împrumuturi cu dobânda cea mai mică, de 5,4 la sută, dar numai pentru nevoile personale ale bătrânilor, mai avem şi o mulţime de alte activităţi atât de necesare oamenilor de vârsta a treia, cum ar fi servicii medicale (fizioterapie, medicină generală, stomatologie, acum şi ecografie, oftalmologie), cu tarife mult sub nivelul pieţei. De exemplu, dacă o şedinţă de fizioterapie la alte unităţi este de 12-13 lei, la noi e 3,50 lei. Pentru stomatologie, se dau 50 de lei de două ori pe an pentru o extracţie dentară. Avem servicii de frizerie, unde preţul este de 6 lei pentru bărbaţi şi 8 lei pentru femei. Mai avem servicii culturale, cum ar fi turism, dar şi cursuri limbi străine (germană, franceză, engleză şi italiană, din acest an). Toate aceste activităţi nu le facem decât pentru aceste persoane de vârsta a treia care sunt marginalizate astăzi şi pentru care astfel de organizaţii de pensionari rămân una din puţinele speranţe pentru ameliorarea actualei stări de fapt", continuă Ion Lucian Mehedinţi.

Actualul sediu al CARP Galaţi, din strada Domnească nr. 53, a fost cumpărat în 1982, de la persoane private. În 1994 s-a trecut la consolidarea imobilului şi la igienizarea lui. "Totul s-a făcut sub supravegherea organelor de specialitate, având în vedere că o parte din acest sediu, primul corp, este şi monument istoric de categoria B", precizează preşedintele Mehedinţi.

Întrucât clădirea din Domnească a devenit neîncăpătoare faţă de numărul membrilor organizaţiei şi faţă de mulţimea activităţilor desfăşurate, conducerea Casei vrea să mute întreaga activitate de creditare la V-urile din centrul oraşului, într-un spaţiu achiziţionat de curând. Acolo se vor muta şi birourile conducerii, consultaţiile juridice, contenciosul, cenzoratul şi se vor amenaja sălile pentru cursurile pe care le organizează instituţia şi pentru o parte din serviciile prestate de Casă.

"Nu prea înţeleg de ce unii caută să împiedice astfel de activităţi, născocind tot felul de neadevăruri. Dar există şi oameni care, deşi sunt şi ei în vârstă, nu vin aici să sprijine şi să facă bine, ci să distrugă ce au construit alţii. Şi asta mă duce cu gândul la o constatare personală: după 1990, în toate categoriile de activităţi şi-au făcut apariţia oameni care nu au urmărit şi nu urmăresc altceva decât distrugerea şi câştigul fără muncă. Vedem ce s-a întâmplat în economie, în sănătate şi aşa mai departe. Nici în activităţi cum este cea pe care o desfăşurăm noi nu au fost scutite de aşa ceva. Dar, din fericire, avem oameni care lucrează de 40 de ani aici şi care au înţeles menirea acestei unităţi, i-au respectat statutul şi, astfel, unitatea noastră nu a avut căderi prea grele, a progresat continuu", mai spune preşedintele CAR-ului Pensionarilor Galaţi.

Citit 3862 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.