Şcolile, la judecată cu profesorii

Şcolile, la judecată cu profesorii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce justiţia le-a recunoscut unor cadre didactice gălăţene dreptul de a primi spor de vechime calculat şi pentru orele suplimentare, iar sentinţa a fost extinsă, conform principiului nediscriminării, în toate şcolile, Curtea de Conturi le cere instituţiilor de învăţământ socoteala banilor.

Practic, profesorilor li se cer banii înapoi, pe motiv că ar fi fost acordaţi nelegal, iar directorilor de şcoli şi contabililor centrelor financiare li se impută să recupereze prejudiciile pentru că, altfel, sunt pasibili de închisoare.

Principiul nediscriminării, încălcat

Hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile obţinute prin acţiunea Sindicatului „Educaţia”, nominal, doar pentru câteva cadre didactice gălăţene, au putut fi aplicate în toate unităţile de învăţământ, pe baza unei decizii din martie 2008 a comisiei paritare de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi.

În acest moment, vizate de Curtea de Conturi ar fi toate cadrele didactice din judeţul Galaţi care au primit bani fără să se afle, nominal, în hotărârile judecătoreşti. Doar aproximativ 300 de profesori gălăţeni au, nominal, hotărâre judecătorească în acest sens.

În plus, fără explicaţii suplimentare, tot comisia paritară a ISJ a revenit în octombrie 2008 cu o decizie care, practic, o anulează pe prima. Curtea de Conturi se prevalează, în controalele sale, şi de această „bâlbâială” a ISJ.

Liderul Sindicatului „Educaţia”, Adrian Andrăşescu, reclamă că, de fapt, Curtea de Conturi este cea care nu aplică legea corect, uitând de principiul nediscriminării prevăzut de Constituţia României.

„Majoritatea profesorilor gălăţeni au primit diferenţele la plata sporului de vechime la orele suplimentare, pe trei ani de zile în urmă, cum s-a obţinut la proces. Acum, Curtea de Conturi umblă prin instituţiile şcolare. E un fel de terorizare a directorilor, a contabililor şi a cadrelor didactice prin care li se impune să se ia înapoi banii”, comentează liderul Sindicatului „Educaţia”, Adrian Andrăşescu.

Procese peste procese

Liderul „Educaţia” spune că unele şcoli au deschis deja acţiuni judecătoreşti împotriva propriilor angajaţi, pentru a recupera banii, ca urmare a deciziei impuse în urma controlului Curţii de Conturi. Conform lui Andrăşescu, este vorba de Şcolile nr. 10, 24, 41, de câteva grădiniţe, de Grupul Şcolar de Marină şi de alte câteva instituţii de învăţământ din Tecuci.

Soluţia sindicalistului este tot apelul la justiţie: „Acolo unde cadrele didactice ne-au cerut, am formulat cerere reconvenţională prin care am chemat în judecată şi centrele financiare unde a fost cazul, dar şi Curtea de Conturi, aşa cum cere practica judiciară”. Sumele vizate variază de la câteva zeci la câteva zeci de mii de lei, dar niciun profesor nu a dat banii înapoi.

Citit 1850 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.