Scandal la primărie pentru banii persoanelor cu handicap. Reprezentantul unui ONG ar fi fost bătut

Scandal la primărie pentru banii persoanelor cu handicap. Reprezentantul unui ONG ar fi fost bătut
Ionel Melinte, reprezentantul Fundaţiei "Bunul Samaritean"
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Neplata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap a stârnit un scandal monstru la Nicoreşti, între reprezentanţii autorităţilor locale şi cei ai unei fundaţii care se ocupă cu protecţia persoanelor cu dizabilităţi grave din comună. Incidentul, petrecut zilele trecute în sediul Primăriei, îi implică şi pe doi poliţişti şi a ajuns în atenţia procurorilor.

Aproape trei luni au trecut de când 83 de persoane cu dizabilităţi din comuna Nicoreşti nu şi-ar fi primit indemnizaţiile de la Primărie, motiv pentru care Ionel Melinte, reprezentant al Fundaţiei "Bunul Samaritean" din comună, asociaţie care are în grijă 15 astfel de bolnavi, a mers la sediul administraţiei locale pentru a se interesa de soarta banilor cuveniţi asistaţilor. Acolo ar fi avut loc altercaţia, verbală şi fizică, susţine bărbatul, ajuns la spital cu mai multe leziuni pe care afirmă că le-ar fi dobândit în cursul disputei cu primarul şi doi poliţişti, unul local şi unul de la postul comunal. 

"Au fost convocate mai multe persoane la Primăria din Nicoreşti şi m-am dus şi eu. În toată comuna, nicio persoană cu dizabilităţi nu şi-a primit îndemnizaţia. Pe mine m-au dat afară, domnul primar, împreună cu fratele dânsului, care este poliţist local. Domnul primar mi-a pus mâna în gât, domnul poliţist local mi-a întors mâna la spate. Cu primarul nu am apucat să vorbesc niciodată, pentru că de fiecare dată m-a dat afară. Şi acum m-au dat afară, m-au bătut. Eu nu vreau decât să le pot da de mâncare acestor bolnavi pe care îi avem în grijă de ani de zile", afirmă Ionel Melinte, reprezentantul Fundaţiei "Bunul Samaritean" din Nicoreşti. Bărbatul s-a prezentat marţi la Spitalul de Urgenţă, pentru îngrijiri medicale, dar şi pentru a-şi scoate un certificat care să ateste că are leziuni şi pe care să îl prezinte autorităţilor pentru a-şi susţine versiunea.

"Pacientul s-a prezentat cu un traumatism cranian minor, un traumatism de umăr drept şi un traumatism de hemitorace drept“, a confirmat dr. Ionuţ Băneşanu, din cadrul UPU-SMURD Galaţi. 

"Nu am bătut pe nimeni"

Este varianta primarului din Nicoreşti, care recunoaşte că, de câteva luni, este o problemă cu plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru că nu are banii necesari. În schimb, edilul Ionel Boghiu susţine că nu l-a agresat fizic pe reprezentantul ONG-ului.

"Domnul Melinte a venit la şedinţă neinvitat. Nu era o şedinţă de Consiliu Local, era o şedinţă cu asistenţii personali care sunt angajaţii Primăriei, aşa că am anunţat poliţiştii de la post, care au venit şi l-au scos afară. Nu l-am agresat personal. Nu chemam nici poliţia dacă pleca de bunăvoie, aşa cum l-am rugat de câteva ori. El tot vrea să îi dea Primăria bani. Este adevărat că nu s-au ridicat îndemnizaţiile, dar şi salariile pentru asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi pe ultimele două luni. Aceşti bani îi primim în procent de 90 la sută de la bugetul de stat, şi asigurăm restul de zece la sută din bugetul local. Suma primită la începutul anului nu a fost de ajuns deoarece s-au făcut angajări, asistenţi personali, au mai venit şi cu îndemnizaţii. Eu am anunţat situaţia la Direcţia de Finanţe şi peste tot. Bugetul comunei Nicoreşti este foarte mic, nu poate acoperi aceste cheltuieli din taxe şi impozite”, a precizat Ionel Boghiu, primarul comunei Nicoreşti.

Scandalul a ajuns la Parchet

Acuzaţiile de agresiune au îmbrăcat forma unei sesizări penale făcute de Ionel Melinte, procurorii făcând acum cercetări pentru a stabili veridicitatea şi implicarea poliţiştilor în altercaţia de la Primăria Nicoreşti.

Poliţiştii au luat primele măsuri în acest caz. "Un bărbat din comuna Nicoreşti pretinde că ar fi fost agresat de primarul localităţii, de un poliţist de la postul de poliţie şi de un poliţist local. Sesizarea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci, care a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă”, a declarat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Până una alta, bărbatul care susţine că a fost bătut a fost amendat de poliţişti pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Caz unic

Nicoreştiul ar fi singura localitate, potrivit celor de la DGASPC, unde s-ar înregistra o astfel de problemă a lipsei banilor pentru plata indemnizaţiilor.

"Din punct de vedere al Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi a Ministerului Muncii, nu avem nici un fel de problemă cu plata îndemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi. Există două modalităţi de plată în acest caz. Una este angajarea asistentului personal dacă există posturi în organigramă şi alta este plata îndemnizaţiilor, ambele sunt gestionate de către consiliile locale", a precizat Ciprian Groza, director adjunct al DJASPC Galaţi.

În foto, Ionel Melinte, reprezentantul Fundaţiei "Bunul Samaritean" și Ionel Boghiu, primarul comunei Nicoreşti:

Citit 8902 ori Ultima modificare Joi, 13 Decembrie 2018 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.