Amenzi pentru angajatorii care nu garantează salariul minim brut
Foto: Remus Basalic

Amenzi pentru angajatorii care nu garantează salariul minim brut
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.080 de lei lunar, pentru un program normal de lucru, în medie, de 167,333 de ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră. Începând cu aceeaşi dată, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.080 de lei la 2.350 de lei lunar.

Având în vedere aceste prevederi, publicate deja în Monitorul Oficial al României pe 10 decembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi atrage atenţia asupra faptului că angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul minim brut orar pe ţară.

"Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei, conform prevederilor art. 260 (1) lit. a din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat de presă emis de ITM Galaţi.

Citit 3532 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2018 09:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.