Bradul simbolizează Sfânta Treime

Bradul simbolizează Sfânta Treime
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Copiii ştiu că Moş Crăciun aduce cadouri mai multe celor care au fost foarte cuminţi. Acesta este şi astăzi un argument foarte serios şi o motivaţie puternică pentru cei mici, care, cel puţin în această perioadă, se străduiesc să devină mai cuminţi, mai harnici şi mai ascultători, pentru ca anul viitor să primească mai multe daruri.

În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, odată cu aşteptarea în seara de Ajun a lui Moş Crăciun.

Tradiţia împodobirii bradului şi a casei cu crenguţe de brad este un obicei relativ nou, preluat, pe la jumătatea secolului al XIX-lea, de la ţările germanice. Prin formă sa triunghiulară, bradul simbolizează Sfânta Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit semnifică bogăţia şi cunoaşterea, la fel ca pomul sacru din Grădina Edenului.

Pe de altă parte, şi dacii aveau un cult pentru brad, dar cu înţeles total diferit: bradul era un copac ritual tăiat la nunta sau la moartea cuiva. Obiceiul încă se păstrează în regiuni din Oltenia şi din sudul Banatului. Astfel, în cadrul ritualului de înmormântare, bradul reprezenta nunta mortului cu divinitatea şi natura.

Citit 1865 ori Ultima modificare Vineri, 21 Decembrie 2018 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.