O singură casă şi aşa de multe probleme!

O singură casă şi aşa de multe probleme!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doi proprietari reclamă construcţii ilegale ridicate în apropierea imobilului * Ei susţin că aceste construcţii afectează structura de rezistenţă a clădirii şi le provoacă pagube materiale în apartamente * Cei doi cer ajutor de la Primărie, Distrigaz şi Electrica *

Ion Teacă şi Costică Popa sunt vecini, în imobilul din Domnească nr. 128, o clădire imensă, ca un fel de bloc mai vechi, în care trăiesc nu mai puţin de 10 familii, din care numai 3 sunt chiriaşe ale Primăriei. Ca atare, vecinii îşi împart bucuriile şi necazurile vieţii la comun.

Necazul lui Ion Teacă este că la cei peste 60 de ani ai săi s-a trezit că banii pe care îi produce cu greu, în străinătate, la muncă brută, trebuie să îi dea acum pe consolidarea locuinţei. „Ia uitaţi ce e aici!”, ne-a întâmpinat Teacă, în apartament. Sus, spre tavan, trecând prin pereţi, drugi de fier.

„Consolidez, că o iau la vale pereţii, toţi sunt crăpaţi. O grămadă de bani dau acum pe lucrări. Şi nu vă uitaţi că aici e deranj, dar eu am investit în această casă”, continuă omul, arătându-ne camerele modernizate: parchet lamelar, tâmplărie termopan, la baie, ce mai, „Neckerman!”, şopteşte vecinul său, Costică Popa. Şi acesta are casa la fel de bine modernizată.

„Noi avem această problemă. Din cauza garajelor de afară, date pe vremea lui Durbacă, se strică imobilul nostru. Garajele au subsol, doamnă, pivniţă, că au şi guri de aerisire la suprafaţă! Deci, oamenii ăştia ţin acolo şi murături şi alte alea, iar apa de ploaie care se adună de pe garaje sapă la temelia imobilului nostru!”

„Cine le-a dat lor avize nu ştiu! Da’ nu poate fi legal să ai garaj cu pivniţă şi aşa de aproape de casa altuia! Poate dumneavoastră nu credeţi că din cauza garajelor e afectată structura de rezistenţă a casei, dar unul dintre pereţi, cel de pe casa scării, deja a căzut anul trecut”.

„A venit Primăria – că şi ea e proprietară pe clădire şi a montat acolo nişte panouri de lemn, să nu intre apa în casă, că era peretele de pe casa scării din pod!”, ne-au mai spus cei doi gospodari.

Şi plângerile nu se mai opresc!

„Ia uitaţi aici: şi-a legat de ţeava mea de gaze naturale firele de electricitate. Păi e normal aşa ceva? De ce nu vine Renelul, sau cei de la Gaze să verifice! Dacă se întâmplă şi iau foc firele, nu explodăm cu toţii? Da’ să vină şi Electrica, să vadă că firele sunt legate ilegal la stâlpul de la stradă!”, ne mai arată Ion Teacă, în curtea imobilului în care locuieşte.

„Cine, bre? Cine a făcut asta?”, vine întrebarea firească. „Nu ştiu cum îl cheamă, locuieşte aici”, vine iute şi răspunsul. După care îşi continuă plângerea, cu o altă situaţie:  o clădire construită şi alipită casei iniţiale din Domnească 128 (pe latura din stânga, cum priveşti către ea, din strada mare).

„A construit recent aici. Eu nu ştiu cine le-a dat aviz pentru aşa ceva. Această construcţie a obturat una dintre cele trei intrări iniţiale ale clădirii. Ca să nu mai vorbim ce mizerie s-a adunat în spatele acestei clădiri construite”, reclamă cei doi, enervaţi.

„Cine locuieşte aici, în clădirea nou construită?”, întrebăm din nou. „Nu ştiu eu cum îl cheamă, să zică Primăria, că doar ei verifică!”, vine din nou răspunsul reclamanţilor.

Ar putea părea puţin suspectă atitudinea celor doi – revoltaţi pe nişte construcţii şi situaţii care este evident că nu au apărut peste noapte. „Noi nu prea am stat pe acasă, am lucrat în străinătate, abia ce ne-am întors şi am văzut ce jaf e aici”, spun ei.

Că este aşa sau nu, nici nu prea contează. „Noi suntem proprietari, ne plătim taxele şi impozitele şi considerăm că Primăria trebuie să ne apere interesele”, spune Ion Teacă.

Împreună cu vecinul Costică Popa au fost şi în audienţă, pentru a-şi spune păsurile: „Au spus că vor verifica, or fi venit, nu ştiu, cică au venit dar ce au făcut, nu prea ştiu… Oricum, situaţia nu s-a rezolvat”.

„Noi, de fapt vrem ca garajele să fie demolate, să nu mai fie aşa de aproape de casă, iar cel care a construit aici fără autorizaţie să fie pedepsit!, că doar oraşul acesta nu e sat fără câini, să facă fiecare ce vrea în el”.

Verdictul autorităţii de control: garajele sunt legale, anexa - mai vorbim…

Din partea Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal, aflat în subordinea Poliţiei Locale, am primit  următorul răspuns: „În urma verificărilor efectuate s-a constatat că respectivele garaje sunt amplasate în baza unor autorizaţii de construire emise în conformitate cu prevederile legale în vigoare, terenul fiind deţinut în baza unor contracte de închiriere aflate în termen de valabilitate”.

„Menţionăm că adresa respectivă nu face nici o referire la o construcţie suplimentară care ar fi obturat a treia poartă de acces în clădire. Drept urmare, acest aspect nu a fost verificat de către poliţiştii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal”.

„În urma celor specificate în solicitarea dumneavoastră, se vor efectua verificări pentru a se stabili legalitatea executării construcţiei respective, iar concluziile şi masurile dispuse vă vor fi aduse la cunoştinţă ulterior”.

Citit 1346 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.