Galați - oraş cu viitor incert. ”Locuri de joacă mai sunt, dar au dispărut copiii”. REPORTAJ. FOTO
Foto: Iulia Kelt

Galați - oraş cu viitor incert. ”Locuri de joacă mai sunt, dar au dispărut copiii”. REPORTAJ. FOTO
Loc de joacă amenajat în Micro 13
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

O simplă trecere prin Micro 13, cartier situat la periferia Galaţiului, este de ajuns pentru a observa câteva locuri de joacă amenajate între blocuri. Chiar dacă spaţiile respective nu dispun de cele mai moderne echipamente, instalaţiile arată totuşi decent, având în vedere faptul că vorbim totuşi despre Galaţi. Problema apare însă în momentul în care observi că locurile de joacă rămân de multe ori pustii ore întregi, lucru confirmat şi de locuitorii din cartier.

În Galaţi, în ultimii ani, tot mai puţini tineri devin părinţi. Slaba dezvoltare economică a oraşului, a judeţului şi a întregii regiuni, gama nu tocmai variată a locurilor de muncă, preţul ridicat al imobilelor, lipsa unor politici publice de susţinere a natalităţii şi, nu în ultimul rând, faptul că mii de tineri au plecat pe termen lung în alte zone ale ţării sau peste hotare au dus la o scădere drastică a natalităţii, lucru confirmat de datele oficiale. Anul trecut, spre exemplu, în judeţul Galaţi s-au născut doar 4.679 de copii. În acelaşi timp, numărul deceselor a fost cu peste 2.300 mai mare decât cel al naşterilor, de unde rezultă un spor natural negativ, adică o scădere a populaţiei judeţului. Datele Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi mai arată şi faptul că în perioada 2014-2018, în decursul a doar cinci ani, în Galaţi au fost cu peste 10.000 de decese mai mult decât naşteri, ceea ce denotă o populaţie îmbătrânită şi bolnavă, din punct de vedere demografic.

"Este trist să văd unde am ajuns"

La o observaţie mai atentă, aceste cifre sunt cât se poate de vizibile în viaţa de zi cu zi a gălăţeanului. "Eu locuiesc aici (în Micro 13 - n.r.) de mai bine de 40 de ani. Înainte, îmi aduc aminte cât de mulţi copii puteai vedea de mână cu părinţii sau cu bunicii. Când ieşeai să iei pâine, era aproape sigur că te vei întâlni în drumul tău cu cel puţin o tânără însărcinată. În ultimii ani, abia dacă mai vezi câţiva copii în locurile de joacă, şi asta mai ales în zilele libere. Tot mai mulţi tineri pleacă din ţară şi aici cine să mai devină părinte? Deşi am o vârstă, este trist să văd unde am ajuns. În ritmul ăsta, în câţiva ani cred că se vor închide şi din şcolile şi grădiniţele care încă mai funcţionează. Vor rămâne doar bătrânii aici, pentru că cei în putere merg înspre o viaţă mai bună", este de părere Petrică Melinte, un gălăţean din Micro 13.

Grătar la bloc

Un gălăţean din Micro 13 pare să fie un împătimit al grătarului în asemenea măsură încât nu a mai avut răbdare să ajungă la iarbă verde şi şi-a improvizat un grătar în toată regulă chiar lângă balconul apartamentului de la ultimul etaj. Aşa cum se poate vedea din imagine, instalaţia de susţinere a grătarului se află pe lateralul balconului.

Oaza de verdeaţă de lângă Centură

Între blocurile ANL construite în Micro 13 şi şoseaua de centură a oraşului se află un parc mai mult lung decât lat, a cărui vegetaţie bogată este totuşi o barieră în calea poluării auto generate de traficul intens din zonă. Joia trecută, dimineaţă, în parc se afla doar paznicul. Cu toate acestea, pomii, gardurile vii, iarba, aleile şi băncile par decent întreţinute, lucru pe care nu-l putem spune şi despre porţile rotative de acces în parc. Ruginite pe alocuri, acestea sunt descentrate, zgâriind asfaltul atunci când încerci să le mişti. Oamenii cu care am vorbit spun că amenajarea parcului a fost fără îndoială o idee bună. Totuşi, locuitorii de aici sunt nemulţumiţi de găştile gălăgioase care vin cu precădere vara în parc, fac mizerie şi distrug arbuştii şi băncile.

Joi, venim în Ţiglina IV

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 18 aprilie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Piaţa Ruşilor, Ţiglina IV, pentru a ne spune ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce soluţii pot adopta pentru înfrumuseţarea cartierului. Ne puteţi transmite problemele dumneavoastră şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3345 ori Ultima modificare Duminică, 14 Aprilie 2019 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.