Teii de pe Faleza Superioară nu mai pot fi salvaţi
Foto: Iulia Kelt

Teii de pe Faleza Superioară nu mai pot fi salvaţi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Densitatea copacilor de pe marginea străzii este direct corelată cu starea psihică şi emoţională a cetăţenilor. Specialiştii consideră că arborii ajută la îmbunătăţirea calităţii aerului, la scăderea stresului şi că încurajează activităţile fizice, cum ar fi plimbările lungi sau sesiunile de jogging.

De-a lungul Falezei Superioare, teii nu ne mai îmbie cu parfumul lor relaxant. Situaţia lor este îngrijorătoare, iar imagina pe care o oferă, dezolantă. Aproape toţi teii, deveniţi emblematici pentru oraşul nostru, sunt uscaţi şi par afectaţi de boli, deşi este cunoscut faptul că aceştia au o mare putere de regenerare, rezistând foarte bine chiar şi la secetă.

Un tei sănătos poate suporta un an fără tratamente şi o pierdere masivă a frunzişului, dar ulterior are nevoie de tratamente preventive pentru a supravieţui. Din spusele comisarului şef al Gărzii de Mediu, Marian Mocanu, teii de pe Faleză nu au mai primit tratamente din momentul în care au fost plantaţi, aceasta fiind, probabil, una dintre cauzele pierderii lor.

"După ce s-au plantat acei tei, nu au mai fost făcute tratamente. Din spusele specialistului din cadrul Primăriei, teii respectivi au suferit un şoc termic. Se vor lua măsuri, urmând ca toţi copacii uscaţi din zonă să fie scoşi, iar în locul lor se vor planta alţii. Conform planului nostru, în toamnă acestui an vor avea loc lucrări de plantare", ne-a spus Marian Mocanu.

În ceea ce priveşte scoaterea şi îndepărtarea cioatelor, comisarul şef al Gărzii de Mediu nu a putut oferi o precizare exactă.

Citit 5273 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2019 00:55

10 comentarii

 • postat de Larisa P
  Sâmbătă, 18 Mai 2019 17:09
  188.24.224.***
  Poate ne spune domnul Comisar de Mediu si cum isi justifica leafa, cu siguranta una cu update la zi, daca orasul asta nu poate conserva ... nici ce au ...sadit comunistii????
  0
  3
  Raportează
 • postat de ELLA
  Joi, 16 Mai 2019 16:06
  95.76.34.***
  Stiu ca primaria avea o masinarie de tocat radacinile pomilor taiati.Cine stie pe unde zace,ca in acest oras nu am vazut safaca treaba.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Suparatul
  Miercuri, 15 Mai 2019 18:05
  86.124.201.***
  Taiatii pe toti ca in acest oras nu mai avem nevoie si de copaci ornamentali si spatii verzi...
  4
  9
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 15 Mai 2019 16:29
  89.136.76.***
  Nici macar udati. Doar Dumnezeu i-a mai udat.
  0
  6
  Raportează
 • postat de ELLA
  Miercuri, 15 Mai 2019 16:10
  95.76.34.***
  Eu sint persoana care am sesizat ziarulViata libera ca teii de pe faleza au inceput sa se usuce,dupa ce deja aveau frunze destul de mari date anul acesta.Nu cred ca ceea ce spun cei de la mediu e adevarat,ca nu au mai fost tratati si din acest motiv au inceput sa se usuce.Sint tei plantati cred ca de anul trecut care sint uscati.Cum se explica acest lucru?Eu cred ca ori au fost fasonati aiurea,ori au fost stropiti cu ceva care ia otravit in loc sa le faca bine.Mai am o intrebare.De ce nimeni de la mediu sau din cadrul primarii nu a observat acest lucru?Eu ca simplu cetatean care ma plimbam pe faleza am sesizat ca teii acestia sint arsi,parca au fost arsi cu lampa de benzina.Ca sa vedeti ce mult ii intereseaza pe edilii nostri mediu.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Daniel
  Miercuri, 15 Mai 2019 13:16
  5.13.146.***
  S-au uscat din cauza toaletarii facute de "telectualii" de la primarie in frunte cu primarul psd-ist, luceafarul gropilor din Galati! Cei care i-ati dat LIKE lui -IC- ati folosit "goagal" translator sau a scris un prost si toata fam. psd-ista a votat "pozitiv"?
  0
  10
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 15 Mai 2019 10:35
  86.124.202.***
  Tratatai ,ne tratai ,daca ta gani le rup cregile sa sa culeaga florile ,tei neconditionat se usuca .
  6
  16
  Raportează
 • postat de 1d
  Miercuri, 15 Mai 2019 09:36
  89.136.7.***
  si datorita emisiilor de noxe de la zecile de mii de rable ce circula prin urbe se duc de rapa si copacii nu numai oamenii
  7
  24
  Raportează
 • postat de Sandu
  Miercuri, 15 Mai 2019 09:29
  109.98.48.***
  Atentie sunt si copaci ,tei nou plantati pe faleza si nu numai, dar datorita neglijentei si nepasarii celor care ar trebui sa se ocupe cu ingrijirea lor se usuca sau sunt deja uscati.
  0
  27
  Raportează
 • postat de titi
  Miercuri, 15 Mai 2019 08:46
  84.243.108.***
  exista utilaje speciale cu care se pot extrage copacii uscati din pamant, nu trebuie taiati si lasate cioatele acolo, pentru ca imbolnavesc si pamantul din jur! Domnule Comisar de mediu, cum puteti spune ca acei copaci, teii, nu au mai primit tratamente de multa vreme? Ganditi-va nu mai departe de anii trecuti cat de frumosi si cat de placut mirositori erau... Nu cumva uscarea teilor se datoreaza taierii dupa un plan de toaletare de doi bania coroanelor acestora, creat de un IMBECIL si pus in practica de niste necalificati?! Pentru ca DA, din pacate pentru aceasta minunatie a naturii nu se mai poate face nimic. Iar versantul Falezei demonstreaza lipsa de viziune a celor ce trebuie sa coordoneze aceste activitati. A se vedea ca exista conducte de irigatii si pe parte superioara dar si pe cea inferioara a versantului, dar cine sa le utilizeze? Exista un Plan de reabilitare a Falezei Dunarii in care vegetatia pomicola sa fie pusa in prim-plan?
  0
  51
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.