Ce facem când durerea ne afectează munca şi relaţiile

Ce facem când durerea ne afectează munca şi relaţiile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Traiul cu suferinţe cronice. Statisticile efectuate la nivel mondial arată că 88 la sută din populaţia adultă a lumii suferă de dureri corporale, mai mult de jumătate având dureri mai des de o dată pe săptămână. Cei afectaţi declară că durerea le afectează viaţa socială (72 la sută) şi amoroasă (64 la sută) în fiecare zi, iar 78 la sută dintre cei care sunt angajaţi declară că durerea le afectează şi viaţa profesională.

Durerea în sine este un element esenţial în supravieţuirea umană, aceasta fiind calea prin care corpul nostru ne semnalizează că ceva nu este în regulă şi trebuie să facem ceva rapid, este de părere Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

"Fără acest tip de semnal, existenţa noastră ar fi ameninţată. Atunci când durerea nu mai are însă un scop util şi nu avem nimic de învăţat din mesajul său, durerea devine doar o forţă care ne manipulează viaţa. Durerea reduce dramatic calitatea vieţii, atât la nivel fizic, cât şi la nivel emoţional; deşi durerea este o experienţă extrem de personală şi subiectivă, ea are efecte ce se propagă dincolo de persoana suferindă. Atunci când vorbim despre durere, ne raportăm întotdeauna la două tipuri diferite de durere - cronică sau acută. Durerea acută este de obicei temporară, dar foarte puternică, şi este însoţită de anxietate sau stres emoţional", declară hipnoterapeutul.

Stresul şi anxietatea intensifică durerea

Pe de altă parte, durerea cronică durează cel puţin trei-şase luni, uneori chiar ani, fiind interpretată de o parte din cei suferinzi ca însăşi o boală. Acest tip de durere poate continua chiar şi după ce leziunea s-a vindecat sau boala care a provocat-o a dispărut. În unele cazuri, durerea vine şi se duce, în alte cazuri este persistentă şi neîncetată. Este un semnal care continuă şi după momentul în care trebuie să fim alerţi la ceva, la un pericol. Este durerea care nu a răspuns la îngrijirile medicale corespunzătoare.

"Dacă ai dureri în mod regulat, este important să iei în considerare gestionarea durerii cronice. Formele de terapie care abordează legătura dintre minte şi corp sunt adesea recomandate persoanelor care se confruntă cu dureri pe termen lung. Stresul şi anxietatea sunt reacţii adverse frecvente ale durerii şi chiar pot face senzaţia durerii să se intensifice. Durerea cronică este susţinută de procese de gândire care se generează la nivel subconştient şi, de cele mai multe ori, poate fi soluţionată doar accesând acest nivel emoţional al fiinţei. Principalele tipuri de gândire maladaptivă sunt: catastrofierea, exagerarea şi autosugestia. Toate acestea au potenţialul de a stimula deznădejdea şi de a intensifica experienţa durerii. Aceste stiluri de gândire pot fi modificate sau reduse prin conştientizarea naturii şi a impactului acestora şi prin prescrierea de noi strategii", explică hipnoterapeutul Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Hipnoza, un instrument eficient

Ajutorul necesar pentru a reduce stresul şi pentru a schimba modelele de gândire legate de durere poate, prin urmare, să facă o diferenţă uriaşă în percepţia durerii. Pentru aceasta, tot mai mulţi oameni optează pentru hipnoterapie.

"Mai degrabă decât să te convingă că durerea nu există, tehnicile de gestionare a durerii presupun să gestionezi orice teamă şi anxietate pe care le-ai putea avea în legătură cu durerea ta. De asemenea, ajută la reducerea stresului şi relaxarea sistemului nervos, pentru a-l ajuta să devină mai puţin reactiv la durere. Hipnoza pentru controlul durerii îţi reorientează mintea departe de durere şi te ajută să te focusezi pe ceva mai plăcut. Hipnoza s-a dovedit a fi un instrument extrem de eficient în ameliorarea suferinţelor de mai multe feluri. Poate fi folosită pentru a ajuta la reducerea sau eliminarea durerii fizice şi, de asemenea, pentru provocarea unei schimbări la cei cu o varietate de condiţii emoţionale şi psihologice", afirmă hipnoterapeutul Eugen Popa.

Sfaturi pentru a trăi cu dureri cronice

1. Învaţă tehnici de respiraţie profundă care te pot ajuta să te relaxezi, ceea ce poate uşura durerea.

2. Este important să reduci stresul. Stresul intensifică durerea cronică. Depresia, anxietatea, stresul şi furia pot creşte sensibilitatea organismului la durere. Învăţând să preiei controlul asupra stresului, poţi găsi o uşurare a durerii cronice.

3. Fă mişcare. Endorfinele eliberate de creier în timpul exerciţiilor fizice pot ajuta la reducerea durerii cronice.

4. Nu fuma. Fumatul afectează circulaţia sângelui şi poate creşte senzaţia durerii.

5. Alege o dietă sănătoasă, echilibrată, dacă te confrunţi cu dureri cronice.

6. Găseşte modalităţi de a-ţi distrage atenţia de la durere. Cu cât te gândeşti mai mult la durere, cu atât îi creşti puterea. În schimb, alege activităţi care îţi plac şi pe care te poţi concentra cu uşurinţă.

(articol realizat din surse online)

Citit 2972 ori Ultima modificare Marți, 02 Iulie 2019 11:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.