Sportul, un refugiu inexistent pentru elevii din sate

Sportul, un refugiu inexistent pentru elevii din sate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Ne dorim mai multe ore de sport! Ne dorim o sală de sport, ne dorim spații amenajate pentru a face sport!", sunt câteva dintre dorințele copiilor de pretutindeni exprimate în cele 60 de școli din opt județe, unde învață circa 35.000 de copii, ne mărturisește Raluca Ciulei, la finalul proiectului său "1.200+ km pentru educație".

În perioada 11 mai - 9 iunie, Raluca Ciulei a parcurs la pas 1.200 de kilometri, între Cluj-Napoca şi Vama Veche, pentru a lua pulsul sistemului educațional românesc. Este al doilea astfel de marș, Raluca parcurgând, în vara trecută, 600 de kilometri, între Bistriţa şi Bucureşti. Tânăra a trăit 21 de ani în SUA, Elveţia şi Germania, a fost sportivă de performanță, a studiat informatică în SUA și matematică în Elveția, iar în vara lui 2017 s-a întors în România, unde desfăşoară proiecte educaţionale cu asociaţia ei, "Love for Life", în zone rurale.

În drumul său, Raluca Ciulei a înregistrat peste 200 de elevi care au de transmis mesaje oficialilor care se ocupă de soarta Educaţiei şi a ţării. "Soluţii există pentru ca niciun copil să nu fie lăsat pe dinafară, trebuie doar să se dorească asta", a mai precizat Raluca.

Institutul Sportiv Român, Consiliul Național al Elevilor şi Asociaţia Părinților din România s-au alăturat demersului Ralucăi și cer Guvernului României soluţii urgente pentru a salva miile de copii care se pierd pentru că nu beneficiază de suficient sprijin. Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Român, a precizat că investiția autorităților în sport reprezintă una dintre soluțiile necesare pentru educația și sănătatea copiilor, cât și pentru reducerea abandonului școlar. "Rata abandonului școlar este de 26,6 la sută în zonele rurale, 17,4 la sută în oraşe mici și 6,2 la sută în municipii. Sunt cifre alarmante, care spun un adevăr dur despre România și anume că cei care locuiesc la sat au mult mai puține șanse să reușească în viață. Sportul era un refugiu pentru mulți dintre acești copii și pot să vă dau ca exemplu pe Elisabeta Lipa, Ivan Patzaichin sau Ghiță Mureșan", a precizat Adrian Socaciu.

Petru Apostoaia, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, a punctat faptul că pe lângă lipsa echipamentelor şi a infrastructurii corespunzătoare, există problema că orele de sport se fac "într-un mod rigid și respingător, care aduce aminte de epoca trecută - potrivit reglementărilor actuale, toți elevii ar trebui să fie notați după anumite standarde, precum viteză, rezistență și altele. Or, aceste fapte au condus la dezinteresul elevilor și al profesorilor".

Citit 1141 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2019 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.