O şansă pentru bolnavii de Alzheimer

O şansă pentru bolnavii de Alzheimer
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În total, de la bugetul local se vor aloca peste 600.000 de lei pentru înfiinţarea unui centru destinat celor diagnosticaţi cu „boala uitării” *

Despre bolnavii diagnosticaţi cu Alzheimer nu se ştiu prea multe lucruri. În primul rând, pentru că, sufocaţi de grijile cotidiene, românii au considerat, ani la rând, că o astfel de boală este o „boală boierească”.

În al doilea rând, pentru că în România nu sunt suficiente încă nici măcar căminele de pensionari, aşa că un centru pentru aşa ceva este considerat a fi „un lux”.

Însă numai cine are în familie un astfel de caz nu înţelege cât de necesară este înfiinţarea unui astfel de centru.

În ţară, în prezent, nu există decât câteva centre Alzheimer, în Arad (Socodor) şi în Timiş (Ciacova). Iată că la Galaţi cineva se gândeşte şi la acest subiect.    

În ultima şedinţă de anul trecut a Consiliului Local Galaţi, aleşii au fost de acord ca de la bugetul local să se aloce o sumă semnificativă, pentru înfiinţarea, în premieră, în oraş, a unui centru Alzheimer.

Pentru înfiinţarea unui astfel de centru, de la bugetul local trebuie alocată o sumă totală în valoare de 58.807,70  lei.

La această sumă se adaugă cheltuielile neeligibile în valoare de 1.000 lei (pentru cheltuielile suplimentare ce vor apărea în timpul implementării proiectului), dar şi suma de 554.284,72 lei (pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăţii TVA-ului, în condiţiile rambursării ulterioare).

Valoarea eligibilă a proiectului este de 2.940.385,02 lei (fără TVA), iar, în conformitate cu prevederile programului, finanţarea de care poate beneficia solicitantul unui proiect este de maxim 98% din totalul costurilor eligibile.

Prin urmare, pentru a promova acest proiect a fost necesară asigurarea cofinanţării din partea Consiliului Local Galaţi cu suma de 58.807,70 lei, care reprezintă  2% din totalul costurilor eligibile.

Înfiinţarea „Centrului Alzheimer şi Reabilitare Servicii Conexe” aparţine, ca intenţie, Centrului Medico-Social Galaţi, iar un astfel de proiect ar putea fi pus în practică prin accesarea de fonduri europene.

Dacă proiectul va obţine finanţare europeană, persoanele vârstnice diagnosticate cu Alzheimer din Galaţi ar putea avea şansa de a beneficia de servicii socio-medicale la standarde europene.

Proiectul presupune amenajarea unui centru cu 30 de locuri de cazare pentru persoanele vârstnice bolnave de Alzheimer, centru unde vor fi reabilitate şi serviciile conexe (spălătoria centrului şi bucătăria).

Citit 927 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.