Copiii, obligaţi să le plătească pensie părinţilor. PROIECT

Copiii, obligaţi să le plătească pensie părinţilor. PROIECT
Proiectul de lege prevede pedepse până la trei închisoare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un grup de zeci de parlamentari PSD a depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care copiii majori sunt obligaţi să le plătească pensie de întreţinere părinţilor care necesită sprijin material. În cazul în care acest lucru nu este posibil, obligaţia va reveni nepoţilor sau strănepoţilor majori. Sancţiunea prevăzută în proiect pentru neîndeplinirea acestei obligaţii merge până la trei ani de închisoare.

În primul articol se prevede că "prezenta lege reglementează, exclusiv, raporturile juridice, morale şi materiale între rudele în linie dreaptă, respectiv între copii şi părinţi, copii şi bunici, copii şi străbunici din aceeaşi familie, drepturile şi obligaţiile de întreţinere reciproce".

Actul normativ stabileşte însă o serie de drepturi ale părinţilor, care se aplică şi bunicilor şi străbunicilor, iar în ceea ce priveşte obligaţiile se precizează că acestea sunt reglementate de Codul civil. Astfel, părinţii au dreptul să-şi educe copiii "cum consideră de cuviinţă", "au dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor", "au dreptul la o existenţă demnă" şi la "respect şi recunoştinţă din partea copiilor, fără nicio condiţie sau restricţie".

Potrivit proiectului, intitulat "Legea recunoştinţei între generaţii", copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material". "Dacă nu există un contract scris ori testament, privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă sau care se află în dificultate şi necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale amiabilă între părţi", se arată în proiect. Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte de instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă, plătită lunar, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, precum şi de alte împrejurări relevante. Cuantumul întreţinerii datorate de copii pentru părinţii lor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane nu poate depăşi o cincime din venitul net lunar al celui obligat să plătească.

Părinţii vitregi inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii lor de către copiii lor fireşti, au dreptul la întreţinere de la copiii vitregi majori apţi de muncă. Copiii ai căror părinţi sunt decăzuţi din drepturile părinteşti nu au obligaţi de întreţinere a acestora.

Citit 1667 ori Ultima modificare Joi, 04 Iulie 2019 17:31

5 comentarii

 • postat de Vica de pe 11 Siret
  Sâmbătă, 06 Iulie 2019 07:22
  95.76.3.***
  Ce?

  Majoritatea acestor copii-trogloditi, sunt muritori de foame!

  Pai daca n-ar fi babacii sa le dea bani de buzunar si mancare buna, pe astia ii ia Dunarea la urmatoarea inundatie.

  Nu mai vorbesc ca multi mameluci cu cas la gura, si la 40 de ani,sunt semianalfabeti cu diploma de bac, facultati si doctorate.Ce sa faci cu ei la o firma?!!!!!

  Iar despre a lor parinti le doresc batranete urata asa cum au stiut sa-si educe, sa-si creasca popandaii, care inunda cluburile noaptea, iar dimineata se intorc la cuibusorul marlanesc de tati si mame,iresponsabili!Majoritatea viniti di la Gheorloaia la oras,la combinat, dar nu s-au domesticit!Mari amatori de prescuri, ciolan cu fasole,sarmale si bautura,MOACA, pi la biserici, unde se injura si rup gardurile!Pai di undi atata educatie di la mamita?!!!

  Asa generatie lasa acestei tari: muieti-s covrigii babacule?

  Nu mai vorbesc de instruire armata...

  Vai de tara asta cu saranticiii de azi si maine!

  Votati PSD si Durbaca, ca o sa va treaca!
  0
  4
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 05 Iulie 2019 21:08
  82.79.132.***
  Metoda-i veche ,dupa cutremurul din 1977 inaintasii psedistilor au hotarat creerea unui fond de soliadaritate bazat pe inscrierea voluntara cu o contributie cuantificata in lei sau procent din salariu .Nu a trecut nici un an si a devenit obligatorie acea contributie ,la fel si cu procentele de pensie suplimentara .E clar ca nu mai sunt bani pentru marirea sau indexarea pensiilor iar la eventualele intrebari ale necajitilor de pensionari se va raspune cu timiterea la copii ... parsivenie curata . Mai in gluma .mai in serios , eu de la cei trei baieti ,daca adaug cate 20% ,din castigul fiecaruia ,la pensia mea trec de partea pensiilor nesimtite ,problema este daca statele ai caror cetateni sunt acum i-au in serios aberatiile psdiste .Am tatonat terenul si ,pe buna dreptate ,feciorii mi-au zis ca pun si ei taxa pe vazut nepotii ,asa ca renunt .........................
  0
  2
  Raportează
 • postat de galatean
  Vineri, 05 Iulie 2019 14:49
  213.218.53.***
  De ce nu sunt obligati parintii sa plateasca pensia alimentara copiilor? De ce nu sunt obligati sa se angajeze, in loc sa traiasca pe spatele altuia? Mai vor dupa asta sa primeasca si ajutor? Cand si-au lasat copiii sa moara de foame si sa se imbolnaveasca? Au trait o viata pe spatele altuia... NU INCURAJATI LENEA SI LIPSA DE CARACTER!!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de pinguinu
  Vineri, 05 Iulie 2019 08:18
  109.102.62.***
  Deci trebuie sa donezi 20% din venit. Asadar asta este cresterea pensiilor cu 20% promisa de PSD! Pare o lege facuta sa produca probleme in special romanilor din diaspora.
  1
  4
  Raportează
 • postat de v
  Joi, 04 Iulie 2019 18:49
  84.117.42.***
  Mai bine ati face ca sa recuperati toti banii si averile de la hotii mari ai tarii si sa nu ne mai furati si sa puneti taxe. Asa am avea si noi bani sa ne intretinem. Nu avem bani pentru a trai noi dar sa mai si intretinem si pe alte persoane.
  Ca sa mergi cateva zile la mare trebuie sa strangi bani un an intreg. E inadmisibil asa ceva!
  2
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.