ADMITEREA LA LICEU 2019. S-au înjumătăţit cererile pentru locurile speciale pentru romi

ADMITEREA LA LICEU 2019. S-au înjumătăţit cererile pentru locurile speciale pentru romi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), la secţiunea admitere au fost publicate rezultatele la admiterea la liceu 2019 pe locurile speciale pentru romi. Inspectoarea general-adjunctă Doiniţa Popa, care a supervizat din partea ISJ repartizarea acestor elevi, ne-a declarat că anul acesta au fost depuse mult mai puţine cereri decât anul trecut.

"Acum am avut 54 de candidaţi, spre deosebire de 2018, când au fost 101 solicitanţi pentru locurile speciale pentru romi, dintre care 91 au ajuns la liceu şi 10 la şcolile profesionale. Şi anul acesta am orientat şase copii către şcolile profesionale", ne-a explicat Doiniţa Popa.

Conform listei publicate pe site-ul ISJ, cei 54 de elevi romi au medii de admitere între 9,31 şi 2,98.

Reamintim că, aşa cum prevede metodologia, pentru a putea beneficia de un loc special pentru romi, solicitanţii trebuie să depună la dosar doar o adeverinţă a unei organizaţii prin care se atesă că respectiva persoană aparţine etniei respective. Adeverinţa se poate obţine în urma unei declaraţii pe propria răspundere.

Anul acesta a scăzut şi numărul elevilor care au solicitat înscrierea la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Doar cinci elevi au fost distribuiţi la această instituţie, cu medii între 9,31 şi 6,64. Trei dintre aceştia au studiat la Şcoala Nr. 28, unul la CNVA şi unul la Şcoala Nr. 11.

Au mai fost înscrişi, la Tecuci, şase candidaţi la Colegiul "Spiru Haret" şi şapte la Colegiul "Calistrat Hogaş", aproape toţi, cu o singură excepţie, proveniţi din mediul rural. În topul preferinţelor se numără şi o altă instituţie din Tecuci, Colegiul de Economie şi Agricultură, unde s-au înscris şapte elevi, dar şi Liceul Tehnologic "Elena Caragiani", cu şase candidaţi.

Au mai fost distribuiţi câte patru elevi romi la Colegiul Naţional "C. Negri" şi Colegiul Economic "Virgil Madgearu", trei la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", câte doi la "Dunărea", "Eliade" şi "Sf. Maria" şi câte unul la Liceul de Artă şi Colegiul Naţional "M. Kogălniceanu".

Reamintim că, în această iarnă, poliţiştii gălăţeni au făcut cercetări în dosarele mai multor elevi gălăţeni admişi la liceu pe locurile speciale pentru romi, existând suspiciunea că unii dintre aceştia ar fi intrat pe nedrept la unităţi de învăţământ de elită, doar în baza unor declaraţii ale părinţilor, care şi-au exprimat adeziunea la etnia respectivă. În aceeaşi cauză, poliţiştii gălăţeni au fost acuzaţi de către Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa de defăimare a romilor, plângerea fiind depusă la Avocatul Poporului.

Citit 4548 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2019 12:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.