Mistreţi morţi din cauza pestei porcine, la Gârboavele
Foto: Arhiva VL

Mistreţi morţi din cauza pestei porcine, la Gârboavele
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Doi mistreţi morţi din cauza virusului pestei porcine au fost descoperiţi de către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), în Pădurea Gârboavele de la marginea Galaţiului. Animalele au fost găsite luni, la circa un kilometru de zona accesibilă publicului, zonă în care, în fiecare weekend, vin la relaxare două-trei mii de gălăţeni.

„S-au găsit doi mistreţi morţi, care au fost depistaţi pozitivi. În continuare, se aplică planul de măsuri stabilit de ANSVSA şi Guvern. Adică, vom proceda la vânătoare, de mistreţi în special, cu autorizaţii individuale sau în grup restrâns, pentru a nu disloca efectivele. Vom proceda şi la vânătoarea păsărilor care ar putea să ciugulească din cadavre şi să poarte apoi virusul prin toată România (ciori, coţofene etc.). Am izolat zona în care au fost găsiţi mistreţii morţi, situată la vreun kilometru de zona accesibilă publicului, şi vom ţine pădurea sub monitorizare”, ne-a declarat directorul AJVPS Galaţi, Adrian Alexandru.
În opinia acestuia, una dintre cele mai mari probleme ale zonei o reprezintă „câinii hoinari”. „Sunt o mulţime de restaurante şi de unităţi de alimentaţie publică acolo, care hrănesc aceşti câini. Cred că sunt vreo două sute de câini hoinari în pădure, care pot răspândi virusul”. De asemenea, ar fi foarte bine ca gălăţenii care merg la Gârboavele pentru relaxare la sfârşit de săptămână să nu părăsească zona amenajată pentru grătare. Ştiţi cum e, nu găseşti loc la grătare, vezi un luminiş ceva mai încolo şi te instalezi. Iar dacă vreun porc infestat a trecut pe acolo, te trezeşti că iei virusul fără să ştii şi-l duci acasă, sau la ţară, la părinţi sau la bunici. Paza bună trece primejdia rea. Chiar dacă pesta porcină nu este periculoasă pentru om, ea poate avea un impact economic major, ducând la pierderea animalelor din gospodării.

Covoraş cu dezinfectant, la intrarea în Zoo

Conform lui Mădălin Şerban, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, instituţie ce are în subordine şi Grădina Zoologică de la Gârboavele, deocamdată nu există niciun pericol pentru animalele de la Zoo. „Am verificat gardul împrejmuitor la tot parcul zoo, să vedem dacă e rupt sau dacă există porţiuni prin care ar fi putut pătrunde vreun porc mistreţ. Nu am găsit aşa ceva, gardul este integru, nu e niciun pericol pentru porcii noştri din parc, dar la intrare am pus un covoraş cu substanţe dezinfectante, pentru vizitatori. Este o măsură preventivă, cei de la DSV nu ne-au impus nimic deocamdată”, ne-a spus Mădălin Şerban.

Citit 3585 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iulie 2019 10:47

1 comentariu

 • postat de Terente
  Vineri, 12 Iulie 2019 11:47
  81.12.149.***
  Întrebare pentru dl şef de le AJVPS:
  -Cum poate el să dispună vânătoarea păsărilor care au ciugulit deja din cadavre şi poate poartă virusul prin toată România (ciori, coţofene etc.) şi dacă a anunţat (interinstituţional) pe cei de la Ecosal cu privire la adunarea maidanezilor din Pădurea Gârboavele?
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.