ALERTĂ. Pesta porcină africană continuă să facă ravagii. Reguli pentru evitarea îmbolnăvirilor
Foto: Teodora Miron

ALERTĂ. Pesta porcină africană continuă să facă ravagii. Reguli pentru evitarea îmbolnăvirilor
Două focare confirmate, alte două aşteptă buletinul de analiză
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pesta porcină africană continuă să creeze probleme în judeţul Galaţi. Laboratorul Sanitar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău a trimis deja confirmarea pentru două noi focare. Este vorba despre două exploataţii aflate în extravilanul localităţilor Schela, respectiv, Slobozia Corni, comuna Ghidigeni. Imediat după confirmarea primită de la laborator, autorităţile s-au întrunit într-o nouă şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care s-au dispus măsurile care se impun în astfel de cazuri.

"Avem două focare, în localitatea Schela, zonă extravilan, respectiv, satul Slobozia Corni, comuna Ghidigeni, tot zonă marginală. La Schela este vorba despre un efectiv de trei porci adulţi şi nouă porci de trei luni, iar la Slobozia Corni este vorba despre o exploataţie cu doi porci. În ambele cazuri, Laboratorul Sanitar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău ne-a transmis buletinul de analiză care atestă că a fost identificat genomul viral al pestei porcine africane. S-a dispus sacrificarea porcilor din cele două gospodării", ne-a declarat Carmen Stroia, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.

Pe lângă uciderea porcilor, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a dispus şi "plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială, ceea ce presupune: interzicerea mişcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploataţiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploataţii, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării peste porcine africane".

De asemenea, pentru limitarea răspândirii bolii, cetăţenii sunt sfătuiţi să îşi ţină porcii închişi în curţi, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica contactul porcilor sălbatici cu cei domestici.

Sfaturile specialiştilor trebuie urmate cu stricteţe, mai ales că virusul pestei porcine pare să se răspândească extrem de repede. Pe lângă focarele de pestă confirmate până acum, respectiv Braniştea, Independenţa, Frumuşiţa, Şerbeştii Vechi, Schela şi Ghidigeni, autorităţile mai au două noi suspiciuni. "Avem două suspiciuni pe semne clinice în gospodării aflate în extravilanul localităţilor Negrileşti şi Tuluceşti. Aşteptăm buletinele de laborator pentru a acţiona, conform legii, şi în aceste cazuri", a completat Carmen Stroia.

De la începutul anului, la nivelul judeţului Galaţi, s-a dispus uciderea a 74 de porci.

Reguli pentru evitarea îmbolnăvirilor

Autorităţile sanitar-veterinare atrag atenţia cetăţenilor că trebuie să respecte câteva reguli stricte, astfel încât să fie evitată răspândirea pestei porcine africane. "Rezervorul natural de virus, identificat, este atât porcul mistreţ, cât şi porcul domestic, dar vectorul de transmitere este, în cele mai multe cazuri, cetăţeanul. Este regretabil să identificăm nerespectarea regulilor de creştere a porcilor în gospodării. Reamintim că achiziţionarea sau vânzarea de animale trebuie să se facă doar cu documente sanitar-veterinare, care se eliberează, atestând starea de sănătate a animalului respectiv, de către medicul veterinar din localitate. Creşterea animalelor trebuie să se facă în gospodăria/ exploataţia non-profesională a cetăţeanului numai după ce merge la circa sanitar-veterinară şi obţine codul de exploataţie ce atestă dreptul de creştere a animalelor, este luat în evidenţă şi pus sub supraveghere. Doar aşa, cetăţeanul nu are nimic de pierdut", ne-a explicat Carmen Stroia, directorul DSVSA Galaţi.

Citit 3007 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Iulie 2019 13:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.