Peste 150 de străini au cerut azil la Galaţi

Peste 150 de străini au cerut azil la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În prima jumătate a anului 2019, la nivel naţional, 792 de persoane au solicitat acordarea protecţiei internaţionale din partea statului român, iar în 240 de cazuri a fost recunoscut statutul de refugiat sau acordată protecţie subsidiară. Totodată, peste 500 de beneficiari ai unei forme de protecţie au urmat programele de integrare.

Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, asigurarea asistenţei solicitanţilor de azil pe durata procedurii şi asistenţa pentru integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul Centrelor Regionale de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Şomcuta Mare (Maramureş), structuri teritoriale specializate în probleme de azil.

În primul semestru al anului curent, au fost depuse 792 de cereri de azil, cu 11 la sută mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut. Referitor la ţara de origine, cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din state precum Irak, Siria şi Bangladesh, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timişoara şi Bucureşti.

La Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil din Galaţi au fost depuse, în primele şase luni ale anului, 155 de cereri din partea străinilor care şi-au dorit o formă de protecţie la noi în ţară. Conform datelor, 38 dintre aceste persoane au şi primit o formă de protecţie pe baza cererii la centrul de la Galaţi. Gradul de ocupare a Centrului Regional Galaţi a fost de aproximativ 20 la sută.

"Analiza efectuată a reliefat faptul că, în primul semestru, poliţiştii de imigrări au soluţionat 464 de cereri de protecţie internaţională în etapă administrativă, în 240 de cazuri fiind acordată o formă de protecţie, dintre care 91 au primit statutul de refugiat şi în 149 de cazuri a fost acordată protecţia subsidiară. De asemenea, 760 de solicitanţi de azil au fost cazaţi în cele şase centre specializate, 947 au beneficiat de consiliere şi aproximativ 700 de sesiuni de orientare culturală", se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrări.

Pe linie de relocare extra UE, conform angajamentelor asumate pentru anii 2018-2019, poliţiştii de imigrări au organizat mai multe întâlniri de coordonare cu reprezentanţii structurilor implicate în derularea operaţiunii de relocare, în vederea stabilirii tuturor detaliilor şi aspectelor privind aplicarea programului de relocare pentru cei 109 refugiaţi de origine siriană, aflaţi provizoriu în Turcia şi Iordania.

În perioada de referinţă, 523 de persoane, beneficiare a unei forme de protecţie internaţionale, au urmat programul de integrare. Dintre acestea, 221 sunt din Siria, 111 din Irak, 33 din Iran şi retul din alte ţări.

În cadrul centrelor, străinii beneficiază de o gamă de servicii integrate şi asistenţă care vin în sprijinul nevoilor acestora, de consiliere socială şi asistenţă materială, de sprijin în rezolvarea problemelor, de informare şi educaţie, de acces la activităţi de socializare, consiliere psihologică sau juridică, de acces şi participare pe piaţa muncii şi de relaţionare cu autorităţile locale.

Citit 3166 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2019 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.