S-a stins din viaţă cunoscuta soprană Georgeta Pinghireac

S-a stins din viaţă cunoscuta soprană Georgeta Pinghireac
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "N. Leonard" anunţă că s-a stins din viaţă soprana Georgeta-Elena Pinghiriac, care a înnobilat, timp de peste două decenii (1979-2000), prin prezenţa sa, întreaga activitate artistică a instituţiei de cultură din Galaţi.

Pe lângă rolurile importante pe care le-a avut pe scenă, pe lângă colaborările cu muzicieni români de prim rang, dar şi cu teatre de peste hotare, Doamna scenei lirice gălăţene a fost un bun pedagog, transmiţând din harul său şi generaţiilor actuale de artişti.

A absolvit ca şefă de promoţie Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, unde a studiat cu personalităţi de referinţă ale artei vocale de atunci: Magda Ianculescu, Emilia Petrescu, Arta Florescu. În acelaşi an, a participat la Concursul Internaţional de canto de la Skopje (Iugoslavia), obţinând Premiul I şi un contract cu rolul Violetta Valery ("Traviata"). Din 1975, a devenit solistă a Operei Române din Iaşi, prin concurs. A colaborat cu mari interpreţi ai scenei lirice, cum ar fi: baritonii Nicolae Herlea şi Dan Iordăchescu, dirijorul Radu Botez.

Având o solidă pregătire muzicală, fiind în acelaşi timp o excelentă pianistă, Georgeta Pinghiriac a acumulat cu uşurinţă un repertoriu imens, printre rolurile susţinute pe scena gălăţeană fiind: Adina („Elixirul dragostei”), Rosina („Bărbierul din Sevilla”), Mimi („Boema”), Floria Tosca („Tosca”), Cio-Cio-San („Madama Butterfly”), Tatiana („Evgheni Onegin”), Leonora („Trubadurul”), Abigaille („Nabucco”), întreg repertoriul de operetă, dar şi numeroase lucrări din creaţia vocal-simfonică şi de lied.

Calităţile sale artistice au fost recunoscute și pe plan internațional, având colaborări numeroase cu teatre de operă din străinătate: Ruse, Ostrava, Praga, Novi Sad, Ljubljana, Singapore, Italia, Germania, Rusia. La Singapore a debutat în dificilul rol al Luciei din opera „Lucia di Lamermoor” de Donizetti, avându-i ca parteneri pe Dan Iordăchescu, Pompei Hărăşteanu, Cornel Fânăţeanu, Florin Diaconescu, sub bagheta dirijorului Chou Hoeu.

În paralel cu activitatea artistică, Georgeta Pinghiriac s-a ocupat de pregătirea tinerei generaţii de artişti, mulţi dintre soliştii de astăzi datorându-i cariera artistică. Întâi a fost profesoară la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", după care s-a ocupat de pregătirea studenţilor de la Universtitatea "Spiru Haret", unde a deţinut şi alte funcţii: director al Departamentului Arte (2011-2013), decan al Facultăţii de Arte (2013-2015), decan al Facultăţii de Știinţe Socio-Umaniste (2015-2019).

Artista a fost înmormântată la Cimitirul Evanghelic Luteran din Bucureşti.

Citit 2186 ori Ultima modificare Luni, 29 Iulie 2019 19:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.