Gălăţenii cer demisia celor doi poliţişti nepăsători

Gălăţenii cer demisia celor doi poliţişti nepăsători
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

Cazul fetei de 14 ani, lăsată în stradă, plină de sânge, de doi poliţişti aflaţi în exerciţiul funcţiunii, a şocat întreaga ţară, la fel cum a şocat şi cazul de la Caracal. În ambele situaţii, vorbim de oameni care ar trebui să ne ofere siguranţă şi încredere, după cum scrie, de altfel, pe maşinile de poliţie, dar ne oferă aroganţă şi dezinteres. Au fost dispuse anchete peste anchete, s-au cerut şi s-au dat demisii, dar asta nu va schimba, din păcate, atitudinea oamenilor în uniformă. Tocmai de aceea, gălăţenii cer sancţiuni şi chiar demiterea celor doi oameni ai legii care au fost filmaţi stând nepăsători în autospecială, în timp ce trecătorii se agitau să o ajute pe minoră. Sancţiuni se vor da, suntem convinşi, fiind cerute chiar de la minister, dar asta nu înseamnă nimic, atâta timp cât poliţiştii au uitat să fie oameni.

Umanitatea nu se învaţă pe băncile şcolii

Şocaţi de cazul fetei de 14 ani, lăsată în stradă, plină de sânge, de doi poliţişti, care stăteau în maşină în timp ce trecătorii îşi făceau griji pentru minoră, gălăţenii cer sancţiuni pentru oamenii legii. Mulţi dintre cititorii noştri cred că poliţiştii ar trebui daţi afară din instituţie, iar colegii lor care rămân în sistem ar trebui să înveţe să dea dovadă de mai multă… umanitate.

"Am o părere foarte proastă despre ce s-a întâmplat. Cei doi poliţişti ar trebui scoşi afară din sistem, să vină să vadă şi ei cum este să stai pe stradă", ne-a spus o gălăţeancă.

"Nu se poate aşa ceva. Ce inimă au avut să facă asta? Ei ar trebui să îşi facă datoria mai aproape de oameni, să fie atenţi la tot ce se întâmplă, să apere copiii, să îi urmărească, să îi protejeze, nu să facă ceea ce au făcut. Ar trebui să primească măcar o amendă", este de părere Victoria Ţigănaş.

"Cei doi poliţişti ar trebui daţi afară, ce putem spune altceva? Să îi dea afară, ca să nu mai facă şi altă dată", a adăugat un alt gălăţean.

Chiar dacă nu au văzut toate detaliile despre cazul fetei, oamenii cer sancţiuni şi cred că totul se rezumă la umanitate.

"Am auzit de la colegi despre acest caz. Ar trebui să primească ceea ce merită, ca orice alt om care greşeşte. Ar trebui să facă şi şefii lor nişte şedinţe, să îi înveţe şi să dea dovadă de umanitate. Până la urmă despre asta este vorba, despre un lucru elementar şi anume umanitate. Asta le lipseşte, iar dacă ar fi mai multă umanitate şi dragoste faţă de oameni totul ar fi altfel. Nu este nevoie de legi, ci de cele două lucruri menţionate deja", este de părere Gilda Golduş.

Demiterea celor doi oameni ai legii este sancţiunea cerută de mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă, dar şi de cei care şi-au exprimat părerile în mediul on-line. "Vorbim despre o domnişoară care a păţit ceea ce a păţit, care ar fi trebuit urcată în autospecială şi dusă la spital, nu lăsată în stradă. Tocmai de aceea, cei doi merită daţi afară, să nu mai aibă de-a face cu poliţia", ne-a răspuns un tânăr.

Dacă părerea majorităţii este cam aceeaşi, sunt şi gălăţeni care cred că schimbarea ar trebui să vină de la fiecare dintre noi şi abia apoi să cerem schimbarea sistemului. "Societatea noastră merită mai mult, ar trebui schimbată. Dacă noi am şti să ne respectăm mai mult între noi, dacă am şti să fim uniţi, bănuiesc că şi ei (poliţiştii - n.r) ar avea o altă atitudine faţă de noi. Dacă noi, cetăţenii, avem o atitudine de lasă-mă să te las, să ştiţi că şi ei vor adopta aceeaşi atitudine, practic de indolenţă, de nesimţire. Le-aş spune celor doi poliţişti că atunci când îmbracă haina statului ar trebui să ofere siguranţă pentru toţi cei din jurul lor, nu doar pentru că sunt plătiţi din banii contribuabililor, ci pentru că şi-au ales această meserie şi trebuie să şi-o facă cum trebuie", ne-a explicat Sorin Ghiolţu.

Până la urmă, cei care au ales să reprezinte "siguranţa" şi cer încrederea cetăţenilor trebuie să aibă o altfel de atitudine faţă de cei doi poliţişti din cazul nostru. Dar, de ce să nu recunoaştem, umanitatea nu se învaţă pe băncile şcolii, ci acasă, în familie. Iar dacă acest lucru nu a fost deprins, ar trebui să se retragă din sistem, pentru că fac de ruşine uniforma pe care o poartă şi pe toţi cei care o îmbracă. Iar printre ei sunt şi oameni.

Cei care au greşit pleacă acasă

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a declarat că, odată cu cercetarea prealabilă a poliţiştilor de la Galaţi care nu au ajutat o minoră plină de sânge şi în stare de şoc, este cercetat şi şeful secţiei, subliniind că, după anchetă, cei care au greşit "pleacă acasă". "Deja a început cercetarea prealabilă a celor doi agenţi, dar şi a şefului Secţiei 1 Poliţie Galaţi. Nu am niciun fel de toleranţă faţă de abaterea de la îndatoririle de serviciu şi faţă de lege. Dacă au greşit, suportă rigorile legii", a declarat Mihai Fifor.

Potrivit ministrului de Interne, angajaţii ministerului sunt, întâi de toate, oameni. "Nu e permis, nu e acceptabil să vezi astfel de imagini, în care doi agenţi nu catadicsesc să coboare din maşină, în condiţiile în care un copil plin de sânge are nevoie de sprijin. Lucrul acesta nu poate fi acceptat. Cei care au greşit pleacă acasă. Nu este rabat de la acest principiu", a mai spus Fifor.

Cei doi poliţişti sunt cercetaţi disciplinar, iar şefii lor au stabilit că, până la finalizarea anchetei, ei vor patrula doar pe jos, fără a avea dreptul să folosească autoutilitara de Poliţie.

Firul evenimentelor din data de 3 august

"Pe data de 3 august, a părăsit, în jurul orei 17,00, casa de tip familial, împreună cu o altă persoană, verişoara ei, şi s-au deplasat în zona Palatului de Justiţie, unde s-au întâlnit cu minorul cercetat în această cauză, care are 14 ani. Pe baza unei relaţii de prietenie care este de aproximativ două luni, cei trei s-au deplasat la un imobil care aparţine familiei minorului, unde, într-o cameră au întreţinut un raport sexual normal", a  explicat procurorul Traian Iancu.

Anchete, demisii şi comisii pentru găsirea vinovaţilor

Minora de 14 ani, găsită de trecători pe stradă plină de sânge, este încă în grija medicilor. Lângă ea stă în permanenţă un asistent social, iar bunica sa a fost şi ea să o vadă.

În timp ce fata este sub supraveghere medicală, toate instituţiile abilitate fac anchete interne şi caută vinovaţi. Una dintre aceste anchete a fost dispusă chiar de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, care doreşte un raport detaliat despre ce s-a întâmplat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Costel Fotea a luat deja şi primele măsuri în acest caz. "Pentru declaraţia revoltătoare pe care a făcut-o directorul general adjunct de la Direcţie, i-am cerut demisia în regim de urgenţă, demisie pe care şi-a înaintat-o şi pe care o am deja la mine. Este o declaraţie revoltătoare şi eu nu pot accepta aşa ceva de la un conducător de instituţie, mai ales de la o instituţie cum este DGASPC. Întreaga declaraţie dată de directorul adjunct este revoltătoare şi a condus la solicitarea demisiei. În primul rând, este vorba despre empatie, când vorbim despre o instituţie de acest gen, şi nu ne dăm cu presupusul", a declarat preşedintele CJ Galaţi, care a precizat şi faptul că nu va ezita să ia măsuri asemănătoare şi în cazul altor persoane din instituţie, dacă raportul comisiei va identifica şi alţi vinovaţi.

Se cer expertize psihiatrice

O altă anchetă aflată în plină desfăşurare este cea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. Prin purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, am aflat că, până în acest moment, nu există probe care să ateste că fata de 14 ani ar fi fost violată. "S-a dispus începerea urmării penale pentru infracţiunea de act sexual cu un minor. A fost audiată partea vătămată minoră, cu asistenţă juridică din oficiu şi în prezenţa unui reprezentant de la DGASPC. Au fost audiaţi martori oculari prezenţi la locuinţa unde minora a avut raportul sexual. S-a obţinut şi s-a pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară la locuinţa unde a avut loc actul sexual. Au fost identificate, fixate şi prelevate mai multe probe, inclusiv probe biologice. Nu au reieşit, până la acest moment, probe care să ducă la suspiciunea rezonabilă că actul sexual a avut loc prin constrângere, prin punerea în imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa", ne-a explicat procurorul Traian Laurenţiu Iancu, purtătorul de cuvânt de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Conform sursei citate, în cauză s-a cerut atât o expertiză medico-legală, care nu este încă gata, în ciuda faptului că a trecut ceva timp, dar şi o expertiză psihiatrică. "După ce vom primi raportul medico-legal, procurorii vor dispune şi efectuarea unei expertize psihiatrice pentru ambii minori, pentru a se stabili gradul de dezvoltare psiho-emoţională şi dacă persoanele respective aveau discernământul păstrat la acel moment", a adăugat Traian Iancu.

Probabil că în urma anchetelor începute vor fi găsiţi şi vinovaţi, care vor fi sancţionaţi, cel mai probabil, disciplinar. Din punct de vedere penal, nu va răspunde însă nimeni, nici măcar minorul care i-a provocat fetei trauma ce a dus la acea sângerare abundentă. Iar asta se "datorează" faptului că legiuitorul a stabilit în Codul penal faptul că… "dacă diferenţa de vârstă dintre autor şi persoana cu care s-a întreţinut actul sexual nu este mai mare de trei ani, fapta nu se pedepseşte". Aşadar, băiatul scapă basma curată, dar se poate alege cu o nevastă. Cel puţin asta vor rudele lui, care susţin că, dacă şi neamurile fetei sunt de acord, ei fac nuntă, mai ales că cei doi copiii se iubesc.

Foto 1. Ciprian Groza şi-a dat demisia la solicitarea preşedintelui CJ Galaţi. Foto 2. Preşedintele CJ, Costel Fotea, a dispus o anchetă la DGASPC

"Indiferent de vinovat, voi lua măsuri"

"Încă de ieri (luni - n.r.), am dispus o anchetă la DGASPC pentru a vedea ce s-a întâmplata acolo şi pentru a vedea dacă se fac vinovate şi alte persoane de această situaţie nedorită. După ce voi avea acest raport, nu voi ezita să iau măsuri, indiferent cine va fi implicat acolo. Este o situaţie regretabilă, cu un copil de 14 ani, care are nevoie de protecţie, iar noi trebuie să protejăm aceşti copii. La începutul săptămânii viitoare, vom avea raportul gata", susţine preşedintele CJ, Costel Fotea.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Avocatul Poporului a anunţat că s-a sesizat din oficiu cu privire la incidentul de la Galaţi, unde doi poliţişti au asistat fără nicio reacţie în cazul fetei de 14 ani dintr-un centru de plasament care se afla pe stradă în stare de şoc şi plină de sânge pe picioare.

Anunţul a fost făcut de instituţia Avocatului Poporului printr-un comunicat de presă, în care se arată că sesizarea din oficiu este cu privire la cei doi poliţişti, care sunt bănuiţi de neglijenţă. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolului 22 şi a articolului 49 din Constituţie, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

Avocatul Poporului spune că în urma sesizării din oficiu va face demersuri către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Citit 5745 ori Ultima modificare Luni, 12 August 2019 14:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.