Medicul sfinţeşte locul

Medicul sfinţeşte locul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pe 1 martie se împlinesc nouă ani de când dr. Valeriu Hărăbor are grijă de sănătatea localnicilor din Vârlezi. Naveta de la Galaţi până în comuna din nordul judeţului i-a intrat deja în sânge.

Dacă în urmă cu câţiva ani ne mărturisea „…aici mă simt mai doctor decât la oraş”, acum nici nu-şi mai pune problema să renunţe la statutul de medic de ţară în favoarea celui de medic de familie la oraş.

Dispensarul în care dă consultaţii este de nerecunoscut faţă de clădirea dărăpănată care era acum câţiva ani. Tot lavoarul este la putere, dar nu mai e mult şi dispensarul va avea apă curentă.

Iar în scurtă vreme, clădirea va fi structurată ca o mini-clinică medicală, e drept, de ţară, cu cabinet special pentru obstetrică-ginecologie.

Mai mult, dr. Valeriu Hărăbor este şi consilier local PNL aşa că poate lupta pentru sănătatea localnicilor şi administrativ-politic.

„Am primit avizul de funcţionare cu clauză să rezolv alimentarea cu apă. Cum reţeaua de apă e la intersecţie, se va rezolva curând”, spune dl doctor.

„Aici mă simt util”

Acum zâmbeşte amintindu-şi de primele zile de serviciu:

„Eram total descurajat când am venit aici, şi cu gândul de a pleca. Acum simt că sunt util aici, că mai am multe de făcut. Nu mă bate gândul să plec”.

„Am un cabinet şi la oraş, unde merg în afara programului şi ştiu care e diferenţa între a face medicină la oraş şi a face medicină de familie la ţară”.

„Aici rezolvi tot, de la urgenţe majore până la scris la adeverinţe. Sunt fericit să-mi iau geanta de urgenţe şi să bat două uliţe la rând ca să consult câţiva bătrânei despre care ştiu că nu pot veni la dispensar”.

„La oraş am parte şi de faze de genul : ˝Cât mă costă un concediu medical?˝ care mă deranjează”, spune dr. Hărăbor. 

O echipă perfectă

Un medic de familie bun nu s-ar descurca fără o echipă pe măsură: asistentele Lucica Harip şi Andreea Băleanu şi doamna Tanţa. Doamna Lucica Harip, asistentă de peste 30 de ani, este mâna dreaptă a doctorului Valeriu Hărăbor.

„Dna Harip este baza şi esenţa cabinetului şi nu ştiu ce m-aş face dacă ar pleca vreodată la pensie. Îi datorez foarte multe, inclusiv din experienţa mea”, spune medicul.

Doamna asistentă are specializare de mamoşă şi în grija ei se află toate viitoarele mămici nu doar din comună, ci şi din satele apropiate.

O familie de milioane

Dr. Valeriu Hărăbor are o familie frumoasă. Soţia lui, dr. Anamaria Hărăbor, este medic anestezist şi managerul Maternităţii „Buna Vestire” din Galaţi.

Cei doi gemeni pe care îi au, Daria şi Şerban, se pregătesc deja să meargă la şcoală şi deocamdată îşi manifestă talentele în domenii care nu au legătură că medicina: tenisul şi pianul.

Uşa pe care cu ani în urmă domnul doctor a adus-o de acasă la dispensar, şi pe care încă mai scrie ca pe orice intrare într-un apartament „Fam. Hărăbor ap ...” adăposteşte acum camera în care medicul poate rămâne peste noapte în localitate.

Înainte de a deveni „dormitor”, era o magazie în care se tăiau lemnele, iar prin peretele spart treceau porcii.

Prin grija primăriei şi în special a primarului Ştefan Patriche, domnului doctor i-a fost amenajată această încăpere şi, mai mult, a primit o maşină cu care face vizite la domiciliu bolnavilor care nu se pot deplasa la dispensar.

Domnul doctor ne-a arătat cu mândrie garajul cu maşina care nu e nouă, dar îl ajută enorm să se deplaseze la pacienţii din cele două sate. Şi nu sunt deloc puţin: 1.900 de asiguraţi.

Pe vremea când nu exista farmacie în comună, doctorul pleca la oraş, cu vraful de reţete, buletine şi cu banii în ele ca să cumpere medicamente, ajutându-i astfel pe cei care fie de boală, fie de sărăcie, nu puteau bate drumul până la oraş după doctorii.

Acum în localitate există farmacie cu care medicul colaborează cu succes. Concluzia e simplă: la Vârlezi, medicul sfinţeşte locul.

Citit 3918 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.