Terapie de cuplu

Terapie de cuplu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Dacă merg la un psiholog care se ocupă de relaţiile de cuplu, de soţii cu probleme, voi reuşi să mă împac mai bine cu partenerul de viaţă? Vom reuşi să redevenim familia care am fost?”.

„Soţul îmi tot reproşează că m-am schimbat, că parcă am înnebunit, dar nici el nu mai este bărbatul de care m-am îndrăgostit, e nervos, plictisit...”, ne-a întrebat într-o scrisoare o cititoare a rubricii noastre.

Dăm cuvântul psihologului clinician Nicoleta Purice:

„Nu înseamnă neapărat că suntem bolnavi sau avem tulburări de personalitate dacă avem disensiuni în familie”.

„Este posibil să ne aflăm într-un anumit moment în care trecem de la un anumit stadiu al vieţii de familie la un altul şi datorită inadaptării la noua etapă apare conflictul, care, prelungit, duce la disfuncţii în viaţa de familie”.

„Adresându-vă unui psiholog puteţi găsi mai uşor metodele pentru a nu ajunge la divorţ, sau pentru a rupe relaţia. Sunt situaţii în care cea mai bună soluţie pentru ambii soţi este divorţul”, spune psihologul clinician Nicoleta Purice.

Temerile copilului

„Copilul meu este foarte sperios. Se teme în special de insecte şi câini. Cum să fac să-l liniştesc?”, ne întreabă un părinte.

„Frica se învaţă din copilărie. În genere temerile mamei se transmit copilului. El nu ştie dacă a pune mâna pe un câine sau un păianjen e rău sau bine, că focul e periculos, el vrea să cunoască şi atunci pune mâna şi pe un păianjen, câine, broască”.

„În momentul în care adultul îi spune ˝Nu pune mâna!˝ copilul învaţă teama care vine nu din interdicţie, ci din vocea adultului, din limbajul nonverbal”.

„Aşa începe teama de insecte, câini, foc, apă. Pentru a fi dezvăţat, psihologul poate interveni punându-l pe copil faţă în faţă cu obiectul temerii. Şi încet, încet, dispar temerile”, a răspuns psihologul clinician Nicoleta Purice.

Citit 1492 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.